Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič ovadil šefa koprskih kriminalistov

Deli na:

Poslanska skupina SNS je kazensko ovadila vodjo sektorja kriminalistične policije na PU Koper Dejana Juriča zaradi protipravnega odvzema prostosti prvaku SNS Zmagu Jelinčiču v sklopu kriminalistične preiskave 9. marca. Juriču Jelinčič očita še neupravičeno prisluškovanje in zvočno snemanje, zlorabo uradnega položaja in izdajo tajnih podatkov.

Poslanska skupina SNS je kazensko ovadila vodjo sektorja kriminalistične policije na PU Koper Dejana Juriča zaradi protipravnega odvzema prostosti prvaku SNS Zmagu Jelinčiču v sklopu kriminalistične preiskave 9. marca. Juriču Jelinčič očita še neupravičeno prisluškovanje in zvočno snemanje, zlorabo uradnega položaja in izdajo tajnih podatkov.

V kazenski ovadbi je Jelinčič navedel "minimalna dejstva", na katera mora biti po njegovem mnenju tožilstvo pozorno. Posebna skupina ima možnost, da pride do vseh relevantnih podatkov ter tako vodi zadevo, pravi Jelinčič. V primeru, da ta skupina ugotovi, da ne želi ali noče preganjati ovadenega, pa prosi, da ga o tem čim prej obvestijo, ker bo v tem primeru pregon zoper Juriča prevzel sam.

Prvak SNS je namreč prepričan, da je žrtev nezakonitega dela vodje kriminalistov na Policijski upravi (PU) Koper ter morebiti njegovih nadrejenih. Ocenjuje še, da je bilo vse, "kar se je dogajalo od neugotovljenega dne v drugi polovici leta 2009 pa do 9. marca 2010, storjeno namerno in v mojo škodo s strani policistov".

Jurič je po navedbah Jelinčiča odredil, da se mu kot poslancu odvzame prostost ter da se ga zadrži za 48 ur kljub temu, "da je dobro vedel, da nisem storil nobenega kaznivega dejanja, ki bi bilo pregonljivo po uradni dolžnosti". S tem mu je omejil svobodo gibanja, nadaljuje prvak SNS, ter "ne glede na dejstvo, da je vsem mojim pogovorom prisluškoval ter vedel, da nisem storil nobenega kaznivega dejanja, zlorabil svoj položaj".

Jurič je po Jelinčičevih navedbah zlorabil svoj položaj tudi z neupravičenim prisluškovanjem ter zvočnim snemanjem njegovih telefonskih pogovorov. Prepričan je tudi, da je Jurič preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru lažno navajal, da kot poslanec podkupuje tedanjega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika. Ovadeni je po Jelinčičevih ocenah vedel, da te trditve ne držijo in da ne gre za kazniva dejanja, a je s tem dosegel odredbo za prisluškovanje.

Tudi obljubljena podpora pri morebitni interpelaciji Pogačnika ni bila nikoli pogojevana s sprejetjem zakona o kmetijskih zemljiščih, še zagotavlja. Če bi šlo za kazniva dejanja, bi šlo po Jelinčičevih navedbah za obljubljeno korist za materialne dobrine in za jasno izraženo željo ali pogojevanje za nekaj, kar naj bi bil posameznik osebno zainteresiran.

Juriču očita še izdajo tajnih podatkov, ko je telefonske prisluhe izročil novinarjem, enako naj bi po njegovem prišli v javnost telefonski pogovori med njim in ministrico za obrambo Ljubico Jelušič.

Policija je v obsežni akciji, ki jo je zaradi preiskovanja gospodarske kriminalitete, korupcije in izsiljevanja 9. marca izvajala po Sloveniji, začela pa naj bi se v Luki Koper, pridržala tudi Pogačnika in Jelinčiča. Očitali so jim podkupovanje glede zemljišča za gradnjo letalskega muzeja v Murski Soboti v zameno za glasove pri interpeliranem Pogačniku.