Revija Reporter
Slovenija

Jelinčič hotel še en dela prost dan, zdaj si je premislil

STA
3 665

10. mar. 2021 6:57 Osveženo: 7:00 / 10. 3. 2021

Deli na:

Zmago Jelinčič

Primož Lavre

V poslanski skupini SNS so nekoliko popravili svoj prvoten zakonski predlog, da bi 13. maj praznovali kot državni praznik prvega spopada z agresorjem na slovenskih tleh, ki bi bil tudi dela prost dan. Po opravljenem premisleku in upoštevanju predlogov gospodarstva zdaj predlagajo, da bi bil omenjeni praznik normalen delovni dan, so sporočili.

S predlogom novele zakona o praznikih in dela prostih dnevnih v SNS predlagajo, da bi 13. maj praznovali kot državni praznik, s katerim bi obeležili prvi spopad z agresorjem na slovenskih tleh. Z njim bi se spomnili 13. maja 1941, ko so se trije vodilni Tigrovci na Mali gori pri Ribnici spopadli z italijansko vojsko. Tako bi bilo tudi zadoščeno zgodovinski resnici in pravici, so zapisali.

Po navedbah SNS je šlo namreč v spopadu na Mali gori za prvi spopad z okupatorjem na slovenskem ozemlju v drugi svetovni vojni. V njem je bil eden od pripadnik Tigrovcev ubit, dva pa zajeta.

Sočasno z obeležitvijo spomina na spopad bi z državnim praznikom počastili tudi spomin na protifašistično, domoljubno organizacijo TIGR, katere voditelji so ob spopadu na območju Ribnice pridobivali somišljenike zoper okupacijsko oblast, navajajo.

13. maj po navedbah SNS ne bi posegel v praznik dneva upora proti okupatorju, ki ga obeležujemo 27. aprila, saj slednji označuje predhodnico priprav na organiziran širši upor.

Na predlog SNS se je že odzval vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. Kot je navedel, v Levici podpirajo ohranjanje spomina na pomen vseh antifašističnih bojev, svarijo pa pred drobljenjem na prave in neprave.