Revija Reporter
Slovenija

Janševa instagram princeska obsoja EU zaradi podpore Ukrajini in zahteva, da SDS zapusti Evropsko ljudsko stranko

Igor Kršinar
17 5.940

24. sep. 2024 6:00 Osveženo: 10:03 / 24. 9. 2024

Deli na:

Ana Zagožen

FB

Mestna svetnica SDS Ana Zagožen, bolj znana kot Janševa instagram princeska, se zgraža nad evropskimi poslanci, ki so v četrtek glasovali za resolucijo, s katero članice EU poziva k odpravi omejitev, ki Ukrajini preprečujejo uporabo zahodnih oborožitvenih sistemov proti legitimnim vojaškim ciljem v Rusiji.

»Včeraj je bilo v Evropskem parlamentu glasovanje in VSI!!! slovenski evroposlanci, razen Prebiliča (ki ga ni bilo), so GLASOVALI ZA VOJNO! Se pravi, glasovali so, da lahko Ukrajina z vsemi sredstvi napade Rusijo,« je na facebooku zapisala Ana Zagožen. »Evropa je vedno težila k miru, nikoli k vojni! Kakšen človek si, da težiš k vojni namesto k miru??? In spet bojo kot v vsaki vojni nastradali ljudje, maldi fantje, Evropejci! Sramota za ’desnico’!«

Zapis Ane Zagožen na FB

FB

Razgovorila se je tudi na omrežju Tik tok: »Evropska unija se je izkazala za hram zla. Mi moramo iti čim prej ven. Kako si lahko desen, pa si v EPP, Evropski ljudski stranki. Ne razumem. Orban je šel ven, pač vsi normalni ljudje so šli ven, mi pa vztrajamo. Zakaj SDS vztraja? Zakaj? Zakaj? Treba je imeti neko vest. Zdaj nam hočejo še vsiliti vojno, vojno, vojno! Pa kateri človek pri zdravi pameti stremi k vojni? Mi, Evropejci smo vedno stremeli k miru. Vedno. Tudi naša vera nas uči mir, ne pa vojna. To moraš biti zmešan kot hudič.«

Ljubljanska mestna svetnica SDS Ana Zagožen se je s podporniki in prvakom SDS Janezom Janšo fotografirala na predvolilnem soočenju na POP TV.

Primož Lavre

V nadaljevanju je pohvalila Branka Grimsa, ker je »šel gor v Bruselj«, da »vsaj vemo, kaj se dogaja iz prve roke, ker naši slovenski evroposlanci so delali eno, pri nas pa drugo predavali.« No, tudi Grims je bil med tistimi, ki so podprli resolucijo, nad katero se zgraža Zagožnova.

Predavala je tudi o vlogi denarja, ki naj bi vplival na mlade, ki gredo v politiko: »V politiko bi moral bogat človek, človek z denarjem, in potem lahko pričakuješ, da bo tak človek delal za ljudi. Večinoma pa to Slovenci ne delajo. Hitro se jih kupi za 5 dag senfa.«

No, kar zadeva denar, bi morala biti Zagožnova tiho. Avstrijsko vrhovno sodišče je leta 2015 potrdilo, da je njen pokojni oče Jože Zagožen prejel 900.000 evrov, namenjenih za SDS, za prikrojitev razpisa za nakup patrij. (POVEZAVA DO ČLANKA)

Pozneje je bil med obtoženimi na slovenskem procesu, vendar je bil zaradi hude bolezni izločen iz sojenja. Jože Zagožen je bil sicer eden tesnih sodelavcev prvaka SDS Janeza Janše, ki je bil v procesu Patria obsojen, nato pa je sodbo razveljavilo ustavno sodišče.

Poleg tega je njena mama Marija Zagožen leta 2007 v času prve Janševe vlade vodila nadzorni svet in komisijo za privatizacijo Slovenske industrije jekla (SIJ), ki je družbo prodala ruski skupini skupini Koks v lasti zdaj že pokojnega Borisa Zubickega, člana Putinove stranke Enotna Rusija. Takrat se je Janša kot premier srečeval z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, v Sloveniji pa so iskali svoje priložnosti ruski oligarhi. (POVEZAVA DO ČLANKA)

Morda od tod izvirajo proruska stališča Zagožnove bogate dedinje, ki sicer simpatizira s skrajno desno organizacijo Generacija identiteta in prijateljuje z njenim nekdanjim slovenskim voditeljem Žanom Žalcem. (POVEZAVA DO ČLANKA)

Ana Zagožen je praznovala v družbi identitarca Žana Žalca (levo) in Gašperja Pečarja (zadaj) iz kokainske afere.

Instagram