severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane brez četrtega evropskega poslanca

Deli na:
Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane brez četrtega evropskega poslanca

Janez Janša - Foto: Bobo

Po javnomnenjski anketi Ninamedie, ki jo je danes objavil Dnevnik, naj bi SDS dobila tri evropske poslance in ne štirih, kot pričakujejo. Po dva mandata naj bi dobila Gibanje Svoboda in Vesna z nosilcem Vladimirjem Prebiličem, po enega pa SD in NSI.

Sodeč po anketi naj bi SDS na evropskih volitvah obkrožilo 22 odstotkov oziroma 27,4 odstotkov opredeljenih volivcev, Svobodo 14,2 odstotka oziroma 17,7 odstotka opredeljenih, Vesno z Vladimirjem Prebiličem 11,3 odstotka oziroma 14,1 odstotka opredeljenih, SD 9,3 odstotka oziroma 11,5 odstotka opredeljenih, NSI pa 6,3 odstotka oziroma 7,9 odstotka opredeljenih.

Praga ne bi prestopile Levica (4,6 odstotka oziroma 5,7 odstotka opredeljenih), SLS (3,5 oziroma 4,4 odstotka opredeljenih), Zeleni s Klemnom Grošljem (2,9 odstotka oziroma 3,6 odstotka opredeljenih), Resnica (2,6 odstotka oziroma 3,2 odstotka opredeljenih), Desus in Dobra država Uroša Lipuščka (2,3 odstotka oziroma 2,8 opredeljenih) ter Nič od tega Violete Tomić (1,4 odstotka oziroma 1,7 odstotka opredeljenih). V anketi se 19,5 odstotka vprašanih ni opredelilo. Volilna udeležba pa naj bi bila zaradi referendumov nekoliko, a ne bistveno višja.

Politična desnica, ki je povezana v Evropsko ljudsko stranko, bi skupaj dobila štiri od devetih evropskih poslancev, po dva bi dobila liberalna skupina in zeleni, enega pa socialisti. Toda če gledamo slovenske politične razmere, desnica ne bi dobila absolutne večine, predvsem zaradi samostojne liste SLS, ki bo po napovedih ostala zunaj Evropskega parlamenta.

Če bi se SLS tako kot pred zadnjimi volitvami povezala z SDS, bi skupna lista prejela štiri mandate, medtem ko v kombinaciji z NSI skupna lista ne bi prejela dveh mandatov. Sodeč po anketi SLS jemlje glasove obema strankama, toda bolj usodno naj bi bilo za SDS, saj naj bi dobila tri namesto štirih mandatov. Če se bo to potrdilo na evropskih volitvah, se je Janez Janša s tem, ko ni vnovič povabil SLS na svojo listo, ustrelil v koleno.