zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janšev odpadnik užaljen, če mu kdo očita, da je Sorosev plačanec, sam pa primitivno žali s stenicami, drekom in mrhovinarstvom

Deli na:
Janšev odpadnik užaljen, če mu kdo očita, da je Sorosev plačanec, sam pa primitivno žali s stenicami, drekom in mrhovinarstvom

Foto: Primož Lavre

Saj ni res pa je: zgodovinar in doktorski študent Luka Lisjak Gabrijelčič je po tviterju po Reporterju zlil golide gnojnice zaradi objave dokumenta SDV o tem, da je zgodovinar Jože Pirjevec v osemdesetih letih italijanski tajni službi Digos ovajal slovenskega pisatelja iz Trsta Borisa Pahorja. Zdaj pa bo Lisjak ob Pahorju nastopal na letošnjem festivalu Mesto knjige v Novi Gorici, ki poteka od danes do naslednjega četrtka.

Udbovski dokument, ki ga je v Arhivu RS med pisanjem knjige o Pahorju odkril Igor Omerza, nato pa smo ga objavili v članku v Reporterju in na reporter.si, je tako močno razjezil Luka Lisjaka, da se je javno postavil v bran zgodovinarju Pirjevcu in z vsem gnevom na tviterju napadel Reporter. Pri tem je uporabil izjemno hude in primitivne žaljivke na račun našega novinarskega dela.

Med drugim nam je očital: »Osnovni princip novinarstva je, da preveriš izjave. Kar počne Reporter, ni novinarstvo – je mrhovinarstvo in prodajanje dreka.« /…/»Po mentaliteti so oni resnični Udbaši. V kateremkoli sistemu jih vidim kot stenice v službi oblasti.« Hkrati pa vseeno izrazil upanje, »da Pirjevec z DIGOS ni sodeloval. Zgolj zato, da jih lahko znova toži in jih oskubi.«

Lisjak je zapis na tviterju sicer napisal v dvanajstih točkah, odgovarjamo mu bolj kratko. Ne drži, da je naš članek temeljil na nepreverjenih izjavah. Prvič, dokument izhaja iz Arhiva RS, pred njegovo objavo v Reporterju je Omerza pridobil dovoljenje Arhiva. Drugič, dokument je objavljen v Omerzovi knjigi Boris Pahor: V žrelu Udbe. V tej knjigi Omerza objavlja zapis še enega dokumenta SDV, ki je leto pozneje še enkrat poročala o Pirjevčevem sodelovanju z Digosom.

Tretjič, Omerza je v intervjuju za Reporter dodatno razjasnil vprašanje Pirjevčevega sodelovanja za Digos in razložil tudi, za kakšne vrste obveščevalno službo je šlo, kar smo objavili tudi v članku. Četrtič, vprašanja v zvezi z omenjenim dokumentom smo poslali tudi Pirjevcu in mu poslali na vpogled celo faksimile dokumenta. Vprašanja in odgovor Pirjevca, kakršen koli je že bil, smo prav tako objavili v članku.

Najbrž Luka Lisjak Gabrijelčič misli, da bi morali o vsem skupaj vprašati še njega, a za to dejansko ni nobene realne podlage. Ne samo da ni strokovnjak za ta del zgodovine, ampak se tudi obnaša zelo primitivno. Sam je zelo užaljen, če ga kdo označi za Sorosevega plačanca ali večnega študenta na Sorosevi univerzi v Budimpešti, po drugi strani pa Reporterjeve novinarje označuje z izrazi, kot so »mrhovinarstvo«, »drek«, »resnični Udbaši« in celo »stenice«.

Ker mu politična kariera ni uspela, skuša zdaj v javnosti delati red na desnici ter pametovati, kaj je prav in kaj ne. 

Luka Lisjak je v resnici propadli politik SDS oziroma Janšev odpadnik. Ker mu politična kariera ni uspela, skuša zdaj v javnosti delati red na desnici ter pametovati, kaj je prav in kaj ne. V zadnjem času največ piše za revijo Razpotja, ki jo zelo hvali Gregor Golobič, po naših podatkih naj bi financiranje te revije »zrihtalo« prav Golobičevo omrežje.

Za konec: Pirjevec je zaradi očitkov o renegatstvu res kazensko preganjal Reporterjevega kolumnista Boštjana Turka, a je izgubil na vrhovnem sodišču. Iz tega razloga je pričakovati, da bo izgubil tudi odškodninsko tožbo zoper prejšnjega izdajatelja Reporterja, družbo Prava smer. Zato preprosto ne verjamemo, da bi bil lahko po vsem tem še tako neumen, da bi tožil Reporter zaradi objave dokumenta, ki je del arhiva in ki je objavljen v Omerzovi knjigi.