Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Zoran Janković ni držal besede

Deli na:
Janša: Zoran Janković ni držal besede

Foto: Bobo

Predsednik vlade Janez Janša je danes med obiskom na Štajerskem napovedal, da bo v kratkem dal pobudo za srečanje z vsemi tremi predsedniškimi kandidati. Enotno sporočilo z njihove strani bi bila namreč dobrodošla pomoč pri reševanju trenutne situacije v državi, ki se sooča z grožnjami z referendumi, je dejal v današnji izjavi za medije v Dupleku.

"Mislim, da bi bilo dobro v prihodnjih dneh ali pa čim prej zaradi te situacije, ki nastaja v zvezi z referendumi in predvsem zaradi posledic, ko nam ponovno grozi padanje bonitetnih ocen in s tem poslabšanje finančnega položaja države, govoriti z vsemi tremi predsedniškimi kandidati," je pojasnil Janša.

Kot je dejal, bo "v kratkem" dal pobudo za sestanek. "Ker oni imajo v rokah močno orožje vpliva na slovensko javnost in tudi na ravnanje politike. In neko enotno sporočilo z njihove strani bi bila dobrodošla pomoč pri konsolidaciji te situacije," je menil.

Na novinarsko vprašanje, ali se je pripravljen s tem namenom osebno pogovoriti tudi z vodjo opozicije Zoranom Jankovićem, je dejal, da vabila od slednjega ni dobil. "Tudi nihče ni predlagal, da bi se sestala koordinacija predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin," je dodal.

Ob tem je spomnil, da so takšni sestanki že bili, a niso prinesli veliko novega. "Problem s takšnimi sestanki je bil ta, da smo se nekaj dogovorili, potem pa nekateri, predvsem gospod Janković, niso držali besede," je poudaril in dodal, da je Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija tudi govorila, da ne bo predlagala referendumov, pa zdaj zahteva referendum o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu.



"V tem primeru, mislim, da bi bilo zaradi javnomnenjskega učinka bistveno bolje, da se trije predsedniški kandidati poenotijo glede odnosa tako do protikriznih ukrepov kot do strukturnih reform, pa tudi do potrebne spremembe referendumske zakonodaje in vpisa zlatega pravila v ustavo. Če bi s te strani prišla neka enotna podpora tem ukrepom, bi jih lažje politično uskladili, sprejeli v parlamentu z večjo večino in s tem pomembno izboljšali javnofinančni položaj države," je pojasnil. "Kdorkoli bo izvoljen na predsedniških volitvah v nedeljo, bo prisegel, da bo delal za blaginjo države."

Med obiskom na poplavljenih območjih na Štajerskem je Janša v izjavi za medije komentiral tudi vprašanje, da je državni zbor z notranjega ministrstva prejel 36 listov manj s podpisi sindikata KNG za referendum o slabi banki.

Na novinarsko vprašanje, ali bo ministra Gorenaka zaradi tega pozval k odstopu, je dejal, da prvič sliši, da bi bil Gorenak odgovoren za to. "Koliko vem, še vedno poteka preiskava. In tako kot bodo rezultati te preiskave, bodo potrebne tudi reakcije. Mislim pa, da je treba najprej ugotoviti, koliko podpisov je bilo vloženih in potem ukrepati," je dejal.

"Verjetno obstaja zapisnik, s katerim so uslužbenci DZ sprejeli določeno število podpisov. Glede na pravila, ki veljajo v DZ, bi morali v zapisnik vpisati, koliko podpisov je bilo vloženih in po tej sledi je treba iti naprej. Če te številke ni, pa vedno obstaja možnost, da kdo kaj odvzame ali doda," je menil.