Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša z Urško zaslišan; napadel je medije, ki jih zanima le "obramba prestitutk"

Deli na:
Janša z Urško zaslišan; napadel je medije, ki jih zanima le "obramba prestitutk"

Foto: Primož Lavre

Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik Janša sta bila zasliđana v tožbi, ki jo je zoper Janšo vložila Eugenija Carl.

Na Okrajnem sodišču v Velenju je bil danes v pravdni zadevi, v kateri novinarka RTVS Eugenija Carl zaradi žaljivega tvita odškodninsko toži prvaka SDS Janeza Janšo, na zahtevo tožene stranke razpisan narok za vrnitev zadeve v prejšnje stanje. Janša in njegova žena sta na zaslišanju pojasnjevala okoliščine prejemanja pošte lani poleti.

V pravdni zadevi, v kateri novinarka Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Eugenija Carl od predsednika SDS in poslanca Janeza Janše terja plačilo odškodnine zaradi tvita, je velenjsko okrajno sodišče lansko jesen razsodilo, da je bil Janšev tvit žaljiv, in mu naložilo plačilo 6000 evrov odškodnine. Pri tem je sodišče izreklo zamudno sodbo, ker tožena stranka ni v roku odgovorila na tožbo.

Na tožbo pa Janša ni odgovoril, ker sodnega pisanja lani v času poletnega dopusta ni prejel oz. mu ga vročevalec ni vročil. Zdaj tako tožena stran želi dokazati, da ima pravico do vrnitve v prejšnje stanje, zato je bil danes na velenjskem sodišču razpisan narok, na katerem sta bila zaslišana Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik Janša, ki sta oba pojasnjevala okoliščine prejemanja pošte lani poleti in tudi sicer.

Janša je povedal, da je bil lani od 23. julija do 16. avgusta na dopustu z družino v Bovcu, nato pa od 17. avgusta do konca avgusta na morju na Hrvaškem. V tem času mu je sodišče skušalo vročiti tožbo, da bi lahko nanjo odgovoril, a, kot pravi Janša, mu pošta ni bila vročena, niti ni dobil obvestila, da je potekal poskus vročitve. Janša sicer dopušča možnost, da je bilo obvestilo o pošiljki med reklamami, a da ga niso videli, ko so se vrnili z dopusta. Poleg tega, kot je dejal danes, v času sodnih počitnic tudi ni pričakoval, da bi lahko dobil kakšno sodno pisanje.

Na navedbe poštarja, da ovojnica ni šla v poštni predal, pa sta tako Janša kot njegova žena dejala, da doslej nikoli ni bil problem odlaganja pošte formata A4 v poštni predal, saj je ta za to dovolj velik. Janševa žena se sicer ni spomnila, kdo je po vrnitvi z dopusta izpraznil poštni predal.



Narok za vrnitev zadeve v prejšnje stanje se bo nadaljeval 13. junija letos, ko bo na predlog tožene strani zaslišan še vročevalec pošte, saj tožena stran zatrjuje, da pošta ni bila pravilno vročena.

Odvetnik Carlove Tomaž Bajec iz Odvetniške pisarne Zdolšek dodatnemu zaslišanju ni nasprotoval, je pa vztrajal pri navedbi, da okoliščine vročite pošte ne morejo biti odločilne pri odločanju o predlogu za vrnitev zadeve v prejšnje stanje, ker po zakonu to niso okoliščine, ki bi bile relevantne.

Če bo zadeva vrnjena v prejšnje stanje, se sodba razveljavi in se postopek začne ponovno. V morebitnem ponovljenem postopku sicer Bajec, kot je dejal za STA, pričakuje, da bo sodišče izreklo enako materialno-pravno stališče kot pri prvotni sodbi, to je, da je bil tvit žaljiv.

Zaradi istega tvita je sicer Janšo tožila tudi novinarka RTVS Mojca Šetinc Pašek. Tudi v tem primeru je velenjsko okrajno sodišče v zamudni sodbi ugodilo zahtevi Šetinc Paškove po odškodnini v višini 6000 evrov, a je tudi v tej zadevi tožena stran zahtevala vrnitev v prejšnje stanje, ker tožbe ni prejela in nanjo ni odgovorila. Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. Na predobravnavnih narokih v kazenskih zadevah na celjskem okrožnem sodišču 13. aprila letos Janša ni priznal krivde zaradi žaljivega tvita.

Povod za vse zadeve je bila objava na družbenem omrežju Twitter, v kateri je Janša zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."