Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša z Milanovićem o hrvaškem vstopanju v EU

Deli na:

Premier Janez Janša se je včeraj ob robu srečanja srednje- in vzhodnoevropskih premierov s kitajskim kolegom Wen Jiabaom v Varšavi ločeno sestal s premieroma Hrvaške in Poljske. S predsednikom hrvaške vlade Zoranom Milanovićem sta se tako srečala prvič od oblikovanja novih vlad v obeh državah, naslednje srečanje pa se obeta že kmalu.

S hrvaškimi sogovorniki so včeraj na kratko preleteli področja sodelovanja in se predvsem dogovorili za srečanje, ki bo v kratkem - verjetno že naslednji mesec v Ljubljani. To bo tudi priložnost, da gredo poglobljeno skozi odprta vprašanja, ki še ostajajo med državama, je dejal Janša.

Milanović je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina v Varšavi dejal, da se bosta s slovenskim premierom najverjetneje znova sešla maja v Mariboru. Takrat bo Milanović s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem in predsednikom sabora Borisom Špremom obiskal množično grobišče povojnih pobojev v Teznem.

Slovenska stran je na včerajšnjem srečanju poleg tega izrazila zadovoljstvo, da je Hrvaška uspešno zaključila pogajanja za vstop v EU in v kratkem pričakuje polnopravno članstvo. To odpira tudi nove možnosti gospodarskega in drugega sodelovanja med državama, ki se je sicer kljub krizi krepilo tudi v zadnjem času, je v pogovoru z novinarji v Varšavi dejal premier.


O konkretnem datumu ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe v Sloveniji včeraj niso govorili, saj tega datuma Slovenija pač še nima, bo pa pogodbo ratificirala v roku, je zatrdil premier. Kot je dodal, so stvari, ki so bile pri tem ovira, večinoma rešene in s tem ni večjih težav. Tudi o napovedani skupni seji slovenske in hrvaške vlade tokrat niso govorili.

V zvezi z včerajšnjo bilateralo s poljskim premierom Donaldom Tuskom je Janša predvsem poudaril, da je Poljska edina celinska država članica EU, ki se je kljub gospodarski in finančni krizi izognila recesiji. Njihove ukrepe v zadnjih treh letih je tako slovenska stran že preučila, včeraj pa so jih osvežili še "z informacijami iz prve roke".

Na vprašanje, kaj je Poljska naredila bolje kot Slovenija, je odgovoril, da je Poljska na začetku krize - ko je Slovenija prekinila investicije - investirala, predvsem v cestno infrastrukturo, kar je ohranjalo gospodarsko rast in domačo potrošnjo. Poleg tega je Poljska za razliko od Slovenije varčevalne ukrepe izvedla postopoma in ima sedaj pred sabo le še manjši del.

Sicer pa so predvsem govorili o možnosti večjega obiska poljske vladne delegacije skupaj z gospodarsko delegacijo v Sloveniji, do katerega bi lahko prišlo predvidoma v jeseni v sklopu blejskega strateškega foruma. Tu bo v ospredju srečanje gospodarstvenikov, saj je Poljska eden pomembnejših evropskih partnerjev za Slovenijo, varšavska borza pa je zanimivo stičišče za slovenski kapital.