Revija Reporter
Slovenija

Janša: Vlada bo v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala. V Sloveniji do 14. ure potrjenih 273 okužb z novim koronavirusom.

STA, E.M.M.

17. mar. 2020 14:08 Osveženo: 16:25 / 17. 3. 2020

Deli na:

Po seji sveta za nacionalno varnost

Bobo

Premier Janša je na tiskovni konferenci po seji Sveta za nacionalno varnost predstavil ključne sklepe na svetu. Vlada bo v naslednjih dneh nekatere ukrepe še stopnjevala, a kot je poudaril premier, se vsega ne da urediti z dekreti, uredbami, zakoni. V pripravi je tudi krovni protikrizni zakon, ki bo zajemal širok nabor ukrepov. V Sloveniji je bilo sicer po podatkih NIJZ do danes do 14. ure potrjenih 273 okužb z novim koronavirusom, opravljenih pa je bilo 7587 testiranj.

Premier Janša je na tiskovni konferenci po seji Sveta za nacionalno varnost predstavil ključne sklepe na svetu. Seja sveta je bila po pričakovanjih  posvečena boju proti koronavirusu. Kot je dejal, so vse sodelujoče seznanili s sprejetimi in prihodnjimi ukrepi.

Premier Janez Janša

Bobo

Svet po epidemiji bo drugačen, je poudaril premier.

Zato, da se lahko ukrepi sprejemajo v realnem času, so bili v 3 dneh sprejeti ukrepi, za katere se običajno potrebuje tedne, mesece. Ukrepi se bodo, kot je napovedal Janša, še dopolnjevali, glede na situacijo v Evropi in po svetu. V stiku so tudi s tujimi voditelji in domačimi in tujimi strokovnjaki.

Premier Janez Janša: "Kako bomo upočasnili širjenje virusa je v največji meri odvisno od tega, kako se bomo sami kot posamezniki zavedali nevarnosti in ustrezno reagirali."

Pojasnil je, da skušajo poenotiti delovanje stroke, želijo biti seznanjeni z dogajanjem na terenu in reagirati v skladu s celovito sliko. »Naša prioriteta je, da zaščitimo najranljivejše, da zagotovimo nemoteno delovanje kritične infrastrukture, da poskrbimo za zadostne blagovne in ostale rezerve.«

Kar se tiče socialne varnosti in zagotavljanje kondicije gospodarstva in javnega sektorja, ki bo zagotavljal normalno življenje, bo vlada sprejemala vse potrebne ukrepe. »Smo v razmerah, ko fiskalno pravilo ne velja, ko se ti okviri povsod širijo, da se bomo lahko soočili z izzivi,« je še dejal Janša.

Po njegovih besedah se trudijo tudi, da nadomestijo pomanjkanje zaščitne opreme, brez katere se nekaterih dejavnosti ne da opravljati.

Vlada bo v naslednjih dneh po njegovih napovedih nekatere ukrepe stopnjevala, pri tem bo upoštevala izkušnje iz sosednjih držav. Naklonjeni so učinkovitim in selektivnim ukrepom in reagiranju. Pri tem je poudaril, da se vsega z dekreti, uredbami, zakoni ne da urediti.

»Kako bomo upočasnili širjenje virusa je v največji meri odvisno od tega, kako se bomo sami kot posamezniki zavedali nevarnosti in ustrezno reagirali,« je še dejal premier.

Janša je dejal, da apelirajo tudi na strokovno javnost, da jim posreduje svoje predloge in da bodo vse preučili. Na podlagi vsega tega bodo predvidoma konec prihodnjega tedna predstavili zakon, s katerim bodo naslovili najbolj kritične razmere, ki so posledica širjenja virusa.

Na vprašanje o spremembi testiranja je odgovoril, da je spremembo načina testiranja sprejela stroka. Po njegovih besedah, je bil problem, ker na začetku širjenja, ko je okužba prihajala iz sosedstva, ni bilo množičnega testiranja, problem so tudi kapacitete in zamude pri sprejetih ukrepih.

Glede zaščite delavcev pa je dejal, da je ključni problem zaščitna oprema. Odločevalci, zdravstvena stroka, imajo težko nalogo, kako določiti prioritete, koga zaščititi, zato je, kot je dejal Janša, njihova naloga zagotoviti čim več zaščitne opreme.

Najprej bodo na vrsti zdravstvene ustanove in domovi za ostarele. Ministrstvo za zdravje bo že danes dalo navodilo glede izvzema iz delovnega procesa tistih, ki so najbolj izpostavljeni okužbam, kroničnim bolnikom. Pri tem apelirajo na vse, naj navodila in ukrepe jemljejo resno in jih upoštevajo.

Prvi korak najnujnejših ukrepov so ukrepi, ki so že bili sprejeti. Sem spadajo tudi predlogi zakonov, ki bodo obravnavani na četrtkovi izredni seji.

Prvi korak najnujnejših ukrepov so ukrepi, ki so že bili sprejeti. Sem spadajo tudi predlogi zakonov, ki bodo obravnavani na četrtkovi izredni seji. Gre predvsem za zakonodajo, ki naj bi omogočila gospodarstvu preživetje v tem času.

Predsednikom parlamentarnih strank so obljubili sodelovanje pri sprejemanju ukrepov, vse kar bo šlo skozi proceduro DZ, bo vsem strankam na razpolago, vlada in ministrstva so po zagotovilu premiera odprti za predloge.

V drugem koraku se pripravlja krovni protikrizni zakon, ki bo zajemal širok nabor ukrepov.

V drugem koraku se pripravlja krovni protikrizni zakon, ki bo zajemal širok nabor ukrepov, kaj bo zajeto bo mogoče jasno tudi po današnji videokonferenci z Evropskim svetom in številnih koordinacijah evropskega sveta na ravni ministrov v prihodnjih dneh.

Ukrepi se bodo nadgrajevali, v najboljšem primeru naj bi bil zakon na mizi že konec prihodnjega tedna, zajemal bo ukrepe, ki jih, kot pravi Janša, do sedaj še nismo videli, ker je situacija strateško druga, kot je bila do petka.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Bobo

Trenutne ukrepe na njunih področjih sta strnila tudi minister za obrambno Matej Tonin in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Tonin je izpostavil napore za povečanje dobave zaščitnih mask. V teku današnjega dne bodo z maskami oskrbeli urgentno najbolj izpostavljene in najbolj kritične dele, kot so domovi starejših občanov in zdravstvene domove, ki opremo potrebujejo takoj.


Počivalšek je dodal, da bodo v naslednjih dveh, treh dneh zagotovili dovolj zaščitnih mask. Najprej bodo nabavili kirurške maske, teh bo več kot tri milijone, prva pomembna dobava bo v sredo in nato v petek. Milijon in pol mask tipa dva bo dobavljenih v sredo, še milijon mask tipa tri pa v ponedeljek. "Ta dobava bo omogočila, da se bo poleg nujnih ustanov oskrbovalo tudi industrijo oz. proizvodnjo, ki je nujna za delovanje države," je dejal minister, ki ga je vlada danes pooblastila za sprostitev zaščitne opreme iz državnih blagovnih rezerv.


Ko bo dobava zaščitne opreme realizirana, potem bo po Janševih besedah možno nekatere od že izvedenih ukrepov omiliti in tudi nekatere ne sprejeti, "ker se bo del dejavnosti, tudi del javnega življenja, lahko odvijal ob uporabi zaščitnih sredstev".

Počivalšek je danes izpostavil tudi, da so v zaključni fazi priprave ukrepov, s katerimi bodo gospodarstvu in podjetnikom omogočili, da bodo krizo lahko preživeli. Gre za interventni zakon, ki bo sprejet ta teden. Dopolnjujejo ga še z ukrepi za samostojne podjetnike. "Gre za prizadevanja za likvidnost, s katero bomo poskušali preko SID banke in slovenskega podjetniškega sklada servisirati samostojne podjetnike ter mala, srednja in velika podjetja," je opisal.

Obenem tečejo pogovori s finančnim ministrstvom, komercialnimi bankami in Banko Slovenije o tem, da bi za pomembnejše obdobje podaljšali vse bančne obveznosti podjetij in najverjetneje fizični oseb.


Minister se je dotaknil tudi blagovnih rezerv, pri čemer je izpostavil, da je hrane na rezervi dovolj, pri čemer tudi direktorji trgovskih centrov zagotavljajo, da imajo teh zalog dovolj.

Predsednik države Borut Pahor.

Bobo



Resnost epidemije je izpostavil tudi predsednik republike Borut Pahor. Prepričan je, da bomo rešili zdravstveni problem, je pa opozoril na njegove posledice. "Treba se bo znajti, kajti ta kriza je brez presedana. Zaenkrat smo vsi enaki, nihče ni privilegiran," je izpostavil.


"Zelo bo pomembno, da bo politična oblast po tistem, ko bomo začeli s prvimi ukrepi za sanacijo za urejanje posledic te krize, obdržala enako merilo. Za vse moramo poskrbeti v približno enaki meri, da ne bomo ustvarjali občutka nepravičnosti glede izhoda iz te krize," je opozoril predsednik.

Hkrati je Pahor izpostavil potrebo po usklajenem delovanju vlad držav, "ki spadamo v približno skupno družino, tako na ravni EU, kot sveta". V nasprotnem primeru bodo namreč po Pahorjevih besedah vzpostavljeni elementi za povečano neenakost, ki utegnejo po koncu zdravstvene krize zelo prizadeti občutek za solidarnost.

Predsednik DZ Igor Zorčič.

Bobo



Po mnenju predsednika DZ Igorja Zorčiča pa je v tem trenutku ključno, da je politika enotna glede ukrepov. "Danes je svet za nacionalno varnost pokazal to, da smo politiki ne glede na stranko v zvezi z ukrepi bistveno bolj enotni, kot morda izhaja iz razprav na družbenih omrežjih."

Prepričan je, da bo tudi razprava na četrtkovi izredni seji DZ pokazala, da si poslanci ne glede na politične barve želijo, da se tisto, kar je nujno za državo, sprejme hitro in učinkovito. "Prepričan sem, da da bo izvedba seje pokazala, da danes ni čas za kakšna pol obračunavanja," je še dejal.

novo , sta