Revija Reporter
Slovenija

Janša straši s predčasnimi volitvami: Šarec se boji, da bi Janša še pol leta vladal

Igor Kršinar

24. dec. 2020 6:00 Osveženo: 7:07 / 24. 12. 2020

Deli na:

Janez Janša in Marjan Šarec.

Primož Lavre

Še vedno ni jasno, ali bo KUL vložila nezaupnico z najmanj 46 glasovi poslancev ali pa do glasovanja ne bo znano, katera vlada nas bo vodila prihodnje leto.

Provladni portali namreč pišejo, da naj bi nezaupnico vložilo zgolj deset poslancev opozicije, a to v vrstah slednje zavračajo. Na vladni strani se tudi širijo ugibanja, ali bodo na tajnem glasovanju sploh vsi poslanci KUL podprli nezaupnico. Problem je predvsem poslanec SAB Franc Kramar, ki se zaradi dlje trajajoče hude bolezni ne bo mogel udeležiti glasovanja. Trenutno glasuje po povezavi iz daljave, kar pa ni mogoče pri tajnih glasovanjih.



Poleg tega v vladni koaliciji napovedujejo obstrukcijo. Kot je slišati, poslanci SDS ne bodo »dvignili« glasovnic in se udeležili glasovanja, podobno je že javno napovedal tudi prvak SNS Zmago Jelinčič za svoje poslance. Po drugi strani pa naj bi v SMC vztrajali pri tem, da bodo glasovali. Toda vse to bo seveda nepomembno, če bo Erjavcu že pred glasovanjem uspelo pridobiti najmanj 46 poslancev, ki se bodo tudi podpisali kot predlagatelji njegove kandidature.

Podobno v opoziciji zavračajo tudi provladne spine, da po izglasovani nezaupnici sploh ne bodo sestavili vlade, ampak naj bi namerno sprožili predčasne volitve, česar se najbolj bojijo poslanci Desusa in SMC. »Predčasne volitve v našem prostoru bi pomenile, da bo ta vlada še vsaj pol leta na oblasti. To pa ni naš interes. Zato kar brez skrbi, LMŠ bo podprla tako kandidata za mandatarja kakor vlado,« je po tviterju zagotovil Šarec.

S predčasnimi volitvami straši Janša, ki ugotavlja, da v tej sestavi državnega zbora ni mogoče sestaviti stabilnejše vlade od njegove. »Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami,« je komentiral poskuse oblikovanja nove vlade. Poudaril je, da volilna kampanja ali tedni politične nestabilnosti, ko pričakujemo najzahtevnejši spopad z epidemijo, nikomur ne koristijo. Po njegovih besedah so štiri koalicijske stranke oblikovale sedanjo vlado v želji, da bi »preprečili ravno to, s čimer zdaj nekateri grozijo, se pravi politični spopad v izjemno zahtevnem času.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24