sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Slovenija dela veliko napako, ker ni sprejela ponujene pomoči Nemčije

Deli na:
Janša: Slovenija dela veliko napako, ker ni sprejela ponujene pomoči Nemčije

Foto: Bobo

Seja sveta za nacionalno varnost se je končala, sedaj zaseda vlada, so potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Potem ko je Madžarska ponoči zaprla mejo s Hrvaško, je prvih 600 beguncev prišlo na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci, okoli 1800 pa jih je na Hrvaškem na poti z vlakom iz Tovarnika proti Čakovcu.

Kakšne ukrepe je sprejel Svet za nacionalno varnost, zaenkrat ni znano. Po seji sveta se je sestala vlada, po vladni seji pa naj bi bila izjava za javnost.

Janša o napaki

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je pred sejo povedal, da danes v Sloveniji pričakujejo 1800 beguncev, je poročal spletni Večer. Hrvaška je v petek napovedala, da bo 600 beguncev prišlo z avtobusi, 1200 pa z vlakom.

Hrvaške železnice so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina danes sporočile, da v kraju Tovarnik begunce vkrcavajo na poseben vlak, ki jih bo odpeljal do Čakovca in nato naprej do mejnih prehodov Mursko Središće (Petišovci) in Macelj (Gruškovje).

Janez Krivec iz Slovenskih železnic je danes za STA pojasnil, da razmere na terenu spremljajo, zaenkrat pa še niso prejeli nobenega navodila oziroma informacije s strani policije ali notranjega ministrstva o potrebi po večjem številu vagonov ali vlaka za prevoz beguncev. Zmogljivosti imajo sicer pripravljene, je dodal.

Krivec je pojasnil, da potniški promet med Slovenijo in Hrvaško do nadaljnjega še ostaja ustavljen, na železnicah pa še ne vejo, kdaj ga bodo ponovno vzpostavili.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je pred sejo Sveta dejal, da "Slovenija dela veliko napako, ker ni sprejela ponujene pomoči Nemčije glede varovanja meje". Po njegovem mnenju bi bilo to potrebno, saj meni, da bo v tokratnem begunskem valu prišlo v Slovenijo veliko več ljudi, kot v prvem. Izrazil je, da lahko zaradi velikega števila beguncev hitro pride do neobvladljivih razmer, navaja spletni Večer.

Slovenija je sicer ves čas v stikih z organi sosednjih držav, dogajanje pa spremljajo tudi prek slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev, je v petek povedal zunanji minister Karl Erjavec. Predvsem so v stalnem stiku s slovenskimi veleposlaništvi na Hrvaškem, na Madžarskem in v Avstriji.

V pripravljenosti so tudi prostovoljci, predvsem so na voljo za pomoč v sprejemnih centrih ob meji s Hrvaško.