stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša sklical sestanek parlamentarnih strank o zlatem pravilu

Deli na:
Janša sklical sestanek parlamentarnih strank o zlatem pravilu

Foto: Bobo

Predsednik vlade Janez Janša je za ponedeljek sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank in poslancev narodnih skupnosti, na katerem bodo govorili o dopolnitvi ustave z zlatim fiskalnim pravilom, s katerim se bo omejilo zadolževanje države. Zlato pravilo je tudi temelj pogodbe, ki so jo danes podpisali evropski voditelji.

Pogodba o fiskalnem paktu naj bi dolgoročno okrepila proračunsko disciplino in pomagala preprečiti krize v prihodnje. V Bruslju so jo danes podpisali voditelji 25 članic EU, med njimi Janša.

Temelj pogodbe je zlato pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. Pogodbenice ga bodo morale prenesti v nacionalne zakonodaje najpozneje v roku enega leta od uveljavitve pogodbe, pri čemer so zaželene ustavne določbe.

Da bi v Sloveniji zlato pravilo zapisali v ustavo, so se predsedniki parlamentarnih strank dogovorili že v času mandata prejšnje vlade, ki jo je vodil Borut Pahor. Takrat višine dolga, ki ga država ne bi smela preseči, še niso določili, kot še dopustno zgornjo mejo pa se je najpogosteje omenjalo 48 odstotkov BDP.

V ponedeljek bo tako šlo za nadaljevanje razprave z zadnjega srečanja v Vili Podrožnik. Vlada je sicer v sredo že oblikovala predlog za določitev člena ustave, s katerim se bo določilo načela vzdržnosti na področju javnih financ, javnosti pa ga bodo predstavili potem, ko se bodo o njem dokončno uskladili predsedniki parlamentarnih strank.