hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine Le Pen – bo šla Slovenija po poti Poljske v »katastrofo za Evropsko unijo«?

Deli na:
Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine Le Pen – bo šla Slovenija po poti Poljske v »katastrofo za Evropsko unijo«?

Marine Le Pen in Janez Janša - Foto: Twitter/Marine Le Pen

Slovenski premier Janez Janša se je pred dnevi sestal z razvpito francosko političarko Marine Le Pen, predsednico stranke Nacionalni zbor. Ta pravi, da se Janša strinja z njenim stališčem, da nacionalne ustave članic Evropske unije niso podrejene pravnemu redu EU.

Slovenski premier Janez Janša se je pred dnevi sestal z razvpito francosko političarko Marine Le Pen, predsednico stranke Nacionalni zbor. Ta pravi, da Janša se Janša strinja z njenim stališčem, da nacionalne ustave članic Evropske unije niso podrejene pravnemu redu EU.

Le Penova je sestanek razkrila najprej na svojem twitter računu, nato pa še v pogovoru za francosko televizijo LCI. Dejala je, da se je poleg z Janšo srečala še s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckijem in napovedala sestanek z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom (z njim se je sestala včeraj). Dodala je, da vsi našteti po njenem verjamejo, da nacionalne ustave prevladajo nad pravom Evropske unije,

Kabinet predsednika vlade smo vprašali, ali se je res srečal z Le Penovo in ali se strinja s stališčem Marine Le Pen glede nadrejenosti nacionalnih ustav evropskemu pravu. V Janševem kabinetu so srečanje z Le Penovo potrdili ter dodali, da se Janša z »voditelji političnih skupin in strank v EP in državah članicah« pogovarja o »demografiji, migracijah, suverenosti, mejah in energetiki«.

Na drugo vprašanje pa so iz KPV odgovorili: »Na vprašanja o primarnosti evropskega prava pa je predsednik vlade že večkrat odgovarjal, nazadnje na novinarski konferenci po zasedanju Evropskega sveta, kjer je jasno izpostavil, da 'kar se tiče primarnosti evropskega prava, je evropsko pravo primarno na tistih področjih, kjer so pristojnosti prenesene na EU. Kjer pristojnosti niso prenesene, pa je to v pristojnosti nacionalnega prava in tukaj je sedaj problem, tukaj je nesporazum ali pa različno tolmačenje, ne pa v zvezi s samim principom in je to treba ločiti'.«



Orban je včeraj v Budimpešti Le Penovo sprejel na državniški ravni, strinjala pa sta se, da so ustave članic na pravom EU. V govoru je Francozinja poudarila visoko stopnjo enotnosti z Orbanom ter slovenskim in poljskim predsednikom vlade. Francoski mediji po včerajšnjem obisku Le Penovo razglašajo za »sovražnico EU«.

Postavljanje nacionalnega prava nad evropskega je sicer ustavni pravnik Matej Avbelj nedavno označil za »katastrofo za Evropsko unijo«. Ta izraz je uporabil v komentarju odločitve poljskega ustavnega sodišča, ki pravi, da poljska ustava prevlada nad pravom Evropske unije. Med drugim si je poljsko ustavno sodišče s tem pridržalo pravico odločati o veljavnosti predpisov prava EU, kakor tudi o posamičnih sodbah Sodišča Evropske unije.

»Prav zato je treba opozoriti, zakaj je ta sodba poljskega ustavnega sodišča v pravnem smislu enaka katastrofi, ki jo za EU v dolgoročnem geostrateškem političnem smislu predstavlja brexit,« je za Siol napisal Avbelj. Nasploh je pravnik kritičen do poljskega ustavnega sodišča: to ni niti zakonito sestavljeno (kar je potrdilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice), za povrh pa ga je trenutna oblast »nezakonito ugrabila, ko ga je politično napakirala«, pravi Avbelj.

Prepričan je, da je poljsko ustavno sodišče s tako odločitvijo naredilo odločilen korak k izstopu Poljske iz pravnega reda EU. Take poteze ga zelo skrbijo: »Če tako ostane, ne bo več enovitosti pravnega reda EU, ne bo več skupnega, enotnega trga, ne bo več enakih pravic državljank in državljanov Unije.« Unija se bo spremenila v »konglomerat držav različnih interesov, v katerem bodo prednjačile močnejše in bolj težaške države, ne pa tiste, ki bi se držale prava. Namesto prava bo v EU veljal zakon džungle,« je zaskrbljen Avbelj.