Revija Reporter
Slovenija

Janša: Šarec potvarja zgodovino, slovenski komunisti so pobili več Slovencev kot fašisti

Reporter, STA

11. feb. 2019 15:36 Osveženo: 15:40 / 11. 2. 2019

Deli na:

Zgodovino potvarja Šarec, se je prvak opozicijske SDS Janez Janša odzval na izjave premiera Šarca, ki je nastop italijanskih politikov v Bazovici pri Trstu označil za zgodovinski revizionizem brez primere.

Da zgodovino potvarja sam Marjan Šarec, je Janša napisal na Twitterju: "Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo. Fašizem je bil dejstvo, njegovi okrutni zločini razkrinkani. Mussolinija so Italijani sami obesili. Slovenski komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev kot fašisti v 20 letih," je poudaril.

Šarec in več drugih slovenskih politikov je danes obsodilo nastope italijanskih politikov, med njimi notranjega ministra Mattea Salvinija in predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, na slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije.

Tajani je dejal, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

Salvini pa je v nedeljo preko Twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. "Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo," je še zapisal.