sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Pričakujemo predčasne volitve

Deli na:
Janša: Pričakujemo predčasne volitve

Foto: Bobo

"Rezultat je po več kot polovici preštetih glasovnic znan. Čestitamo zmagovalcem," je dejal predsednik SDS Janez Janša v prvem nagovoru po objavi rezultatov volitev, na katerih je po doslej zbranih podatkih SDS dobila okoli 26 odstotkov glasov.

Razdrobljenost rezultata žal ne obeta koalicije, ki jo terja čas, pravi, zato ne izključuje predčasnih volitev pred koncem mandata. Zmaguje se na volitvah, ne na javnomnenjskih raziskavah, te lahko uspavajo, je komentiral preobrat po anketah, ki so SDS napovedovale prepričljivo zmago.

Rezultat ni tak, kot smo želeli

Prvak SDS Janez Janša je v svojem prvem komentarju delnih neuradnih rezultatov volitev ter rezultatov vzporednih volitev, ki kažejo, da bo stranka pristala na drugem mestu, priznal, da rezultat ni tak, kot so si ga želeli in da razdrobljenost glasov kaže na to, da bo težko oblikovati trdno vlado.

Janša je prepričan, da rezultat, ki se kaže, ni tisto, zaradi česar je Slovenija šla na predčasne volitve - ne zaradi vrstnega reda strank, ampak zaradi razdrobljenosti glasov, ki bodo otežili sestavljanje vlade. "In verjetno se Sloveniji zopet obetajo predčasne volitve pred koncem mandata," je dejal Janša.

Ob tem je poudaril, da so težave v Sloveniji velike ter da so jih volivci prepoznali, SDS pa jih bo pomagala reševati ne glede na to, ali bo v opoziciji ali koaliciji. Prepričan je namreč, da se da težave rešiti, če v tem mandatu le ne bo "izključevanja, kot smo ga spremljali zadnja tri leta".

Dodal je še, da si želi, da bodo tisti, ki bodo prvi dobili priložnost za sestavo vlade, to naredili čim prej. Predlog SDS glede ustavnih sprememb, s katerimi bi skrajšali čas oblikovanja vlade, je po Janševih besedah še vedno aktualen. "Mislim, da lahko naredimo vse, da bo Slovenija v bistveno krajšem času kot običajno dobila vlado, ki bo operativna," je dodal.



Glede razlike med javnomnenjskimi raziskavami in rezultati volitev je povedal, da se glasove dobi na volitvah in da ankete niti ne dajejo niti ne jemljejo glasov. Napovedal je analizo, na kateri bodo skušali odpraviti napake in se na njih kaj naučiti. Prepričan pa je, da je bila kampanja SDS vsebinska in da so bili "eni redkih, ki smo ponudili program za prihodnost". V zvezi s tem Janša ne bi spreminjal ničesar.

Jankoviću, ki bo po besedah Janše glede na tradicijo upravičeno dobil mandat za sestavo vlade, je zaželel, da bi bil pri sestavljanju čim bolj uspešen. Opozoril pa je, da bo v parlamentu programsko gledano zelo podobna sestava kot zadnja tri leta. "Mene ne prepričajo floskule o novih obrazih in starem vinu v novih mehovih. Mislim, da je tu ključen program in vse tisto, za kar smo se zavzemali," je poudaril.

Pojasnil je še, da glede na situacijo, ki je pred državo, iskanje bližnjic ni pot, ki bi vodila v hitro okrevanje Slovenije. Dodal je, da na isti način, ki nas je v krizo pripeljal, iz krize ni mogoče priti. "Obljubljamo sodelovanje, ampak za to sodelovanje morata biti vedno dva," je pojasnil.

Na vprašanje o njegovem morebitnem odhodu z vrha stranke po tokratnih volitvah je pojasnil, da to ni problem, kar se njega tiče. "O moji funkciji tako kot vedno doslej odloča kongres. Naslednjo pomlad imamo redni kongres in moja funkcija bo kot vedno na razpolago," je pojasnil. So pa ob tem vprašanju nekateri navzoči glasno izrazili nestrinjanje s takšno možnostjo.