Revija Reporter
Slovenija

Janša odrezal neubogljivega sekretarja in ga zamenjal z bivšim poslancem LDS, ki je nekoč klical policijo, ko je v gostilni zmanjkalo traminca

Gašper Petovar
2 3.634

6. feb. 2021 13:00

Deli na:

Mitja Slavinec

SMC

Vlada Janeza Janše je ta teden na položaj sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Simona Kustec, imenovala »znanega rogovileža« in nekdanjega poslanca LDS Mitjo Slavinca. Slavinca so na položaj postavili po tem ko so odstavili Jureta Gašpariča. Razlog za Gašparičevo razrešitev naj bi bilo njegovo uporništvo, ker je trdil, da ministrstvo za izobraževanje ni krivo za zamude pri vpisu na fakultete.

En rogovilež bo zamenjal drugega, bi pomislil kdo, ki pozna burni dogodek Mitje Slavinca iz leta 2005, ko je ta doktor fizikalnih znanosti v parlamentu zastopal stranko LDS. Dogodek naj bi bil po eni strani skrajno bizaren, po drugi strani, če dobro premislimo pa skoraj tipično slovenski. Poglejmo kaj se je pravzaprav dogajalo. Slavinec je bil v gostilni Oštirna, kjer je pil traminca, ki pa ga je zmanjkalo, ko je bil Prekmurec še žejen.

Natakarji so ga seznanili z dejstvom, da traminca ni več, bržčas so mu ponudili kaj drugega, denimo šipon, laški rizling ali kaj drugega, in Slavinec naj bi se razhudil. Ne ker mu ponujajo druge sorte, ampak ker ni bilo več traminca. Strahovit kriminal za pivce te sorte in če sklepamo po razvoju dogodkov naj bi tudi Slavinec menil, da je »izginotje« traminca vredno policijske intervencije. Poklical je policijo in zahteval posredovanje. Da je stvar resna je dalo slutiti, ko je policistom po telefonu pojasnil kdo je, ne nek nepomembnež ampak poslanec parlamenta in doktor fizike. Policija se je na klic odzvala, a s prihodom naj bi še dodatno razkačili žejnega poslanca, po njegovem prepričanju so na kraj žeje prišli prepozno.

Policistom je povedal svoje oziroma jih zmerjal. Podobne lekcije s podobnim nedostojnim besednjakom naj bi bili deležni tudi natakarji, ki niso nosili priponk z imeni, še dodaten razlog za hudo kri, ki je dokončno zavrela, ko v oštariji niso imeli knjige pritožb. Kot se piše, naj bi ob skupku teh po njegovem mnenju nedopustnosti začel kričati in udrihati po mizi in opominjati vse, da je poslanec in doktor fizike. Policija, ga ni uspela pomiriti, to je uspelo šele Slavinčevim prijateljem, s katerimi se je družil do usodne zadnje kaplje traminca. Po pisanju Dnevnika, ki je prvi obnovil »nepozabno intervencijo« so policisti napisali obtožni predlog zoper Slavinca in ga posredovali na ljubljansko okrajno sodišče. Razlog pa: nedostojno vedenje na javnem kraju in do pooblaščene osebe. Srboriti Slavinec proti kateremu LDS ni disciplinsko ukrepala se je za dogodek opravičil in ga tudi obžaloval.
 
Kasneje je politiko zamenjal z akademskimi vodami in je od 2015 dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Stika s politiko ni izgubil nikoli, neuspešno se je poskusil v borbi za župana Murske Sobote, a mu volivcev ni uspelo prepričati. Aktualna vlada pa mu je pred sekretarskim položajem že septembra dala sedež v svetu murskosoboške bolnišnice.