kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Slovenija

Janša ocenjuje, da bo Kangler sprejel »razumno odločitev«

Deli na:
Janša ocenjuje, da bo Kangler sprejel »razumno odločitev«

Foto: Bobo

Prvak SDS Janez Janša je včeraj pojasnil, da je govoril z mariborskim županom Francem Kanglerjem, saj ga je zanimalo, kaj je "možno narediti za to, da se ustavi ta eskalacija nasilja, ki je v ponedeljek v Mariboru presegla vse razumne meje". Janša ocenjuje, da bo Kangler na podlagi tega dogovora v prihodnjih dneh sprejel razumno odločitev.

Predsednik vlade Janša je dodal, da mu Kangler odločitve ni povedal, vendar meni, da "se bo to zgodilo". Po seji izvršilnega odbora SDS je namreč Janša v izjavi novinarjem komentiral tudi ponedeljkove proteste v Mariboru, ki so se sprevrgli v nasilje.

"Kar se je včeraj zgodilo v Mariboru, je za Slovenijo tragedija," je bil jasen Janša. Po njegovih besedah ni šlo le za peščico t. i. izgrednikov, temveč za okoli 800 ljudi, ki so se poslužili nasilja. Kot je dejal, lahko ugotovimo, da je šlo predvsem za mlade, za ljudi, veliko je bilo mladoletnikov.

Izpostavil je, da je bilo med pridržanimi na vseh protestih v minulih dneh veliko mladoletnikov. V Mariboru je to po Janševih besedah "še posebej del neke izgubljene generacije, ki je v tej situaciji zaradi takšnih ekonomskih in socialnih razmer, ki tam vladajo". Na tem mestu se moramo, tako Janša, kot družba in kot posamezniki vprašati, katere napake so bile v teh letih narejene, da je "takšna generacija zrasla gor".



Po njegovem prepričanju se morajo o tem vprašati vsi, ki so kadar koli odločali o zadevah, ki zadevajo mlado generacijo in njihovo rast, od šolskih ministrov do tajnika Sviza Branimirja Štruklja, ki vodi "ceh, ki vzgaja to mladino". Kot ugotavlja Janša, jih pri teh težavah čaka globlja razprava.

Dodal je še, da to, kar se je dogajalo prejšnji teden, ne sodi v normalno, civilizirano, demokratično državo. Kot pravi, ni bilo treba pozivati na proteste tik pred predsedniškimi volitvami.

Medtem se protesti proti celotni politiki in stanju v državi še vrstijo, tudi včerajšnji na Jesenicah se je sprevrgel v izgrede.