reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša o vladi in posvojitvah

Deli na:

Za nami je leto prelomljenih predvolilnih obljub, neizpolnjenih pričakovanj, enormne zadolžitve države in nekompetentnega spopadanja vlade z gospodarsko krizo, je ocenil predsednik SDS Janez Janša. Spomnil je, da je vlada začela mandat "z vprašljivo legitimnostjo zaradi predvolilnih dogajanj", ta hendikep pa se je poznal celo leto.

Za nami je leto prelomljenih predvolilnih obljub, neizpolnjenih pričakovanj, enormne zadolžitve države in nekompetentnega spopadanja vlade z gospodarsko krizo, je ocenil predsednik SDS Janez Janša. Spomnil je, da je vlada začela mandat "z vprašljivo legitimnostjo zaradi predvolilnih dogajanj", ta hendikep pa se je poznal celo leto.

Kot je v današnji izjavi za javnost opozoril predsednik največje opozicijske stranke in bivši premier Janša, so od nove vlade prav tako pričakovali sestavo močnejše ekipe. Upali so, da "se bo vlada skušala spopasti s ključnimi problemi v državi, tudi če ji ne bo povsod uspelo".

Janša ob obletnici parlamentarnih volitev meni, da "težko najdemo področje, kjer bi lahko našteli kakšne uspehe". "Od vseh ključnih obljub, ki so bile dane ob začetku mandata in tudi pred volitvami, niti ena ni uresničena," je poudaril.

Obljuba o novem načinu kadrovanja prek Kasov je bila, tako Janša, "prelomljena prva in najbolj grobo". Ljudi na vodstvenih položajih se je menjavalo tudi v podjetjih, kjer so bili rezultati "boljši kot kadar koli doslej", pri iskanju povodov za zamenjave pa se je "bilo pripravljeno diskreditirati celotno podjetje", je še opozoril.

Predsednik SDS je ob tem spomnil, da je bila kampanja leta 2008 zaznamovana z drugimi temami, zato "ni prišlo do nikakršnega tekmovanja predvolilnih programov niti do primerjave ekip". Vlada posledično svojih obljub ni mogla preizkusiti "na nekem resnem predvolilnem soočenju, tako da je nastopila ta mandat dejansko s polno vrečo praznih obljub".

Ponovil je, da je mogoče polovico novih brezposelnih pripisati krizi, za polovico pa je rezultat zamud oz. "dejstva, da ukrepov tam, kjer bi morali biti, enostavno ni bilo".

"Tam, kjer se nič ne seje, se nič ne žanje," je izpostavil Janša in dodal, da je jesen 2009 "že čas, ko bi bilo potrebno pobrati nekatere sadove, posajene v začetku tega leta, žal pa sejalca ni bilo". Ob tem meni, da bi bilo Slovenijo mogoče voditi bolje.

Dodaja, da bi morala vlada začeti delati na razbremenitvi gospodarstva, davčnih olajšavah in na ustvarjanju pogojev za pozitivno gospodarsko rast. Ta vlada pa je po njegovo naslovila le del problema tj. s socialnimi transferji se je usmerila v socialni vidik krize, pri tem pa je denar jemala s povečanjem primanjkljaja v proračunu.

Janša nasprotno vidi rešitev v razbremenitvi gospodarstva. Nedavne težave tudi tistih podjetij, ki so veljala za "paradne konje", zato razume kot "zadnji alarm v času, ko je še možno nekaj spremeniti brez večjih socialnih pretresov".

Pripravljenost na sodelovanje z vlado v SDS ostaja, je nadaljeval Janša, ki pa je spomnil, da je na potezi vladna stran. Osebno sicer meni, da še nikoli ni bilo "tako malo sodelovanja" med koalicijo in opozicijo, razen v času Ropove vlade. "Zdaj se Pahorjeva vlada počasi približuje temu času," je dodal.

Koalicija se je po njegovo sicer razhajala pri nekaterih gospodarskih in socialnih vprašanjih ter pri kadrovanju, vendar je pri drugih točkah, "kot je poimenovanju neke ulice" ali zavrnitev resolucije Evropskega parlamenta o totalitarizmih, "še zelo enotna".

Predlog o zamrznitvi pokojnin po Janševem mnenju "odraža tako taktično kot strateško napačno ravnanje". Strateško, ker bi morali najprej predstaviti celotno stanje, kje se bo varčevalo in kdo bo moral zategniti pas, "ne pa da se enkrat govori o zamrznitvi plač, drugič o zamrznitvi pokojnin, tretjič o zmanjšanju socialnih transferjev točno določeni kategoriji". Taktično pa Janša vidi napako v tem, da so plače po veljavni ureditvi vezane na socialni dialog, pokojnine pa so vezane na rast plač: "Če plače ne bodo naraščale, tudi pokojnine ne bodo naraščale." Janša sicer ocenjuje kot socialno krivično, če bi bili posebej prizadeti samo upokojenci, meni pa, da vlada zamrznitve pokojnin ne bo izvedla.

S takim ravnanjem, ko se straši enkrat eno, drugič pa drugo socialno kategorijo, pa bo na koncu po besedah predsednika SDS tudi pripravljenost na reforme, za katero sta potrebna socialni mir in dialog, na ničli.

Janša še opozarja, da ni novih prihodkov, vlada pa istočasno veča izdatke: "Edina potrošnja, ki raste, je potrošnja države." Kljub temu, da je koalicija, tako Janša, podedovala upravljanje z državo, "ki je imela drugi najmanjši javni dolg v Evropi", ji je sedaj "uspelo Slovenijo v zadnjem letu bistveno zadolžiti". Prejšnja vlada je po besedah prvaka opozicije zapustila dediščino, ki je predstavljala "soliden manevrski prostor za spopad s to krizo".

Za Janšo zbiranja podpisov za posvetovalni referendum glede Hrvaške "nimajo nobene teže" in bodo kvečjemu "zavedle ljudi". "V tem času ni nobene formalne možnosti za referendumsko zahtevo," je dodal in pojasnil, da bi bil smiseln le obvezujoč referendum ob predlogu arbitražnega sporazuma in ob pristopni pogodbi Hrvaške k EU. O morebitni podpori SDS referendumu v prihodnje pa je Janša dejal, da bi bil odgovor preuranjen, saj za zdaj "ni še niti nekega sledu predloga za arbitražo, o katerem bi odločal DZ". Upa pa, da bo možno sodelovati, "preden bo na mizi ponudba: vzemi ali pusti".

Predsednik SDS dvomi, da bo SDS podprla možnost posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev, kot piše v predlogu družinskega zakonika. Čeprav v stranki do tega še niso zavzeli stališča, je Janševo osebno mnenje, da taka rešitev "po nekih naravnih zakonih ne sodi v slovenski pravni okvir" .

Sicer je Janša, ki je po izjavi za javnost v DZ odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, dejal, da je nekaj predlogov v zakoniku, kolikor jih je bilo možno prebrati, dobrih in bodo dobili podporo SDS.

Kot je znano, je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik danes predstavil predlog družinskega zakonika, s katerim "želimo izenačiti skupnosti istospolno usmerjenih partnerjev z drugimi družinskimi skupnostmi". Z zakonikom bo možna tudi posvojitev otroka s strani dveh istospolno usmerjenih partnerjev.