nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Nekateri so želeli na oblast s pomočjo politične korupcije

Deli na:
Janša: Nekateri so želeli na oblast s pomočjo politične korupcije

Foto: Primož Lavre

"Nihče ni nikomur onemogočil izražanja svobodne volje. S tem se prikriva realni problem. To je, da so nekateri želeli priti na oblast s pomočjo politične korupcije," je v Pogledih Slovenije na TV Slovenija dejal Janez Janša. Janša je z Gregorjem Virantom (DLGV), Karlom Erjavcem (DesUS), Radovanom Žerjavom (SLS) in Ljudmilo Novak (NSi) sodeloval v oddaji o povolilni situaciji. Vabljena sta bila še Zoran Janković (PS) in Borut Pahor (SD), a je prvi vabilo zavrnil, Pahor pa se je opravičil zaradi zdravstvenih razlogov.

"Po včerajšnjih dogodkih nam je vsem še bolj jasno, da smo z zavrnitvijo Jankovićeve politike ravnali prav," je zavrnitev Jankovićevega mandatarstva komentiral Virant. Erjavec pravi, da bo od Jankovića, če bo ta še enkrat sestavljal koalicijo, zahteval imena 46 poslancev, ki naj bi ga podprli. Novakova meni, da bi bilo neresno, če bi predsednik države za mandatarja znova predlagal Jankovića, predsednik SLS Žerjav na izjave Janeza Stanovnika v Dražgošah pravi, da ni nikogaršnji hlapec.

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je v oddaji Pogledi Slovenije dejal, da so v sredo dobili potrditev, da so ravnali prav, ko so zavrnili kandidata za mandatarja Zorana Jankovića. Predsednica NSi Ljudmila Novak pa meni, da bi bilo zelo nesmiselno, če bi ga predsednik še enkrat predlagal za mandatarja.
 
Novakova je namreč v oddaji Pogledi Slovenije na Televiziji Slovenija poudarila, da je Pozitivna Slovenija, ki jo vodi Janković, res relativna zmagovalka volitev, vendar moraš imeti 51 odstotkov podpore za oblikovanje vlade. Še vedno se ji zdi prav, da mu je predsednik republike Danilo Türk dal mandat. Vendar bi morali zdaj "vsi skupaj spoznat, da pač ne gre, in to ni nobena katastrofa za Slovenijo," je menila.
 
Če pa bi se Türk odločil, da mu mandat podeli ponovno, pa bi šlo za izsiljeno kandidaturo, je še ocenila. Virant je temu dodal, da so z neizglasovanjem rekli ne "neki politiki, ki bi slonela na netransparentnem načinu delovanja", predsednik SDS Janez Janša pa je prepričan, da je Janković podporo izgubil na dan, ko se je glasovalo o predsedniku državnega zbora.
 
Glede nadaljnje podpore kandidatom za mandatarja pa je predsednik DeSUS Karl Erjavec poudaril, da je zanj pomembno, ali ima kandidat za mandatarja potrebno število glasov, saj bi v nasprotnem primeru doživeli še eno žalostno zgodbo v DZ. Če ne bomo prišli do močne vlade, so na vrsti predčasne volitve, "kar bi bil katastrofa za državo" še pravi Erjavec, ki je dodal, da je stranka DeSUS trenutno v težkem položaju.
 
Med oddajo, v kateri so sodelovali predsedniki parlamentarnih strank z izjemo Jankovića in predsednika SD Boruta Pahorja, so spregovorili tudi o glasovih, ki jih je Janković napovedoval, a jih ni dobil. Erjavec je zatrdil, da je njihova stranka Jankoviću dala vseh šest glasov. Kot je dejal, ima informacije, da naj nekateri v Pozitivni Sloveniji ne bi glasovali, saj da so želeli preprečiti sklepčnost glasovanja. "Tudi v SD so vsi kontrolirali samo Pahorja. Kaj so pa drugi počeli," se je vprašal Erjavec.
 
Če pa bo Janković ponovno kandidiral za mandatarja, bo Erjavec od njega zahteval, naj javno razkrije vse, ki naj bi ga podprli, "sicer bo javnost menila, da je naša politika popolnoma nesposobna". Če bo Janković zagotovil 46 glasov, potem naj ga predsednik države tudi predlaga za mandatarja, v tem primeru pa bo imel tudi podporo DeSUS, je še povedal Erjavec.
 
Obljubo Jankovića, da ima tri glasove poslancev Liste Virant, pa predsednik te liste vidi kot izigravanje političnih partnerjev. "Če je to način, kako se želi priti do vlade in če bi to bil način vladanja v prihodnjih štirih letih, potem hvala lepa," je dodal.
 
Tudi Janša je opozoril, da so tisti, ki so hoteli oblast, to želeli narediti na način politične korupcije. "Včeraj so se hvalili, da so pridobili glasove, ne da bi povedali, kdo je to in koliko je to pravzaprav stalo," je izpostavil. Po njegovih besedah se namreč v Sloveniji poskuša postaviti izvršilna oblast na način nekega podtalnega delovanja, ki pod vprašaj postavlja temelje parlamentarne demokracije v Sloveniji.
 
Janša je v oddaji tudi potrdil, da je s predsedniki NSi, SLS in Liste Virant DeSUS in SD poslal svoj osnutek koalicijske pogodbe. Kot je dejal, je njihova ambicija oblikovati čim širšo koalicijo, vsaj tako koalicijo, ki je izvolila predsednika državnega zbora, "če bi se temu pridružili še v SD, pa bi bilo idealno".
 
Hkrati je Janša dodal, da oni ne nagovarjajo ljudi, da prestopijo k njim, saj da se takih igric ne gredo. Na ugibanja, da ga predsednik Türk za mandatarja morda ne bi predlagal zaradi dokumentov o bombnem napadu v Velikovcu, pa je Janša odgovoril, da če bi bila osebna zamera razlog, da bo Slovenija še en mesec čakala na vlado ali šla na predčasne volitve, "ne ve, kakšnega predsednika imamo". Pripravljenost na sodelovanje v desnosredinski koaliciji so ob tem izrazili še Novakova, Virant in predsednik SLS Radovan Žerjav.