zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša na vrhu Asem v Laosu

Deli na:
Janša na vrhu Asem v Laosu

Foto: Bobo

V laoški prestolnici Viangchan se bo danes začel dvodnevni evropsko-azijski vrh Asem, ki se ga bodo udeležili voditelji 51 evropskih in azijskih držav, med njimi tudi slovenski premier Janez Janša. Na srečanju z naslovom Prijatelji za mir, partnerji za blaginjo bodo govorili o aktualnih mednarodnih in regionalnih vprašanjih.

Glavna tema devetega vrha Asem bodo gospodarska in finančna vprašanja. Tako Evropa kot Azija si želita končanja dolgotrajne dolžniške krize na stari celini ter močnejše gospodarske rasti in okrevanja. Voditelji bodo govorili tudi o reformi mednarodnih finančnih ustanov in boju proti protekcionizmu.

Na dnevnem redu bodo tudi aktualna mednarodna vprašanja, kot so boj proti terorizmu, piratstvo in širjenje orožja za množično uničevanje. Voditelji bodo razpravljali še o energetski in prehranski varnosti, upravljanju z vodnimi viri ter podnebnih spremembah.

Dotaknili se bodo tudi regionalnih vprašanj, kot so napetosti na Korejskem polotoku, iransko jedrsko vprašanje, kriza v Siriji in spremembe v Mjanmaru, ne bodo pa se izognili niti zadnjim napetostim v Južno- in Vzhodnokitajskem morju.

Vrh Asem po pričakovanjih ne bo prinesel večjih prebojev ali zgodovinskih dogovorov, bodo pa voditelji sprejeli "deklaracijo iz Viangchana" o krepitvi evropsko-azijskega partnerstva za mir in razvoj.

Na vrhu se bodo forumu pridružile tri nove države - Norveška, Švica in Bangladeš - s čimer se bo število partnerskih držav povečalo na 51.

Premier Janša bo v sklopu plenarnih zasedanj predvidoma govoril na temo globalnih izzivov ter gospodarskih in finančnih zadev. V načrtu ima tudi več dvostranskih srečanj, so napovedali v njegovem kabinetu.