državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Minister lahko krši ustavo, ne sme pa iz državnih jasli pokasirati več kot Cerar

Deli na:
Janša: Minister lahko krši ustavo, ne sme pa iz državnih jasli pokasirati več kot Cerar

Foto: Bobo

Prvak SDS Janez Janša je ob odločitvi ministrice Stanke Setnikar Cankar, da po objavi nekaterih zaslužkov premierju Miru Cerarju ponudi odstop, zapisal, da je ministrica odstopila, pravosodni minister Goran Klemenčič pa ostaja. Kot piše Janša, lahko v slovenski vladi minister krši ustavo, ne sme pa "iz državnih jasli pokasirati več kot Miro Cerar".

Navedeni odziv je Janša zapisal na družbenem omrežju Twitter, sicer pa v SDS danes izjav glede ponujenega odstopa ministrice za izobraževanje, znanost in šport niso dajali. Janša je Setnikar Cankarjevo v odzivu primerjal s Klemenčičem, ki so ga v SDS sicer tudi pozvali k odstopu.

Vrhovno sodišče je namreč nedavno odpravilo del poročila o premoženju predsednikov parlamentarnih strank iz leta 2013, ki se nanaša na Janšo. Razsodili so namreč, da je protikorupcijska komisija, ki jo je v tistem času vodil Klemenčič, z izdajo poročila posegla v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslala v izjasnitev. S tem je bila po ugotovitvi sodišča Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Setnikar Cankarjeva pa je v izjavi za medije pojasnila, da se je odločila ponuditi odstop, ker se po nedavni objavi podatkov o honorarjih, ki jih je prejela, ni mogoče izogniti političnim posledicam. Prepričana je sicer, da omenjena objava pomeni zlorabo osebnih podatkov in ne objektivnega obveščanja. Kot pravi, so sedaj tisti, ki so svoje delo zakonito opravili preko inštitucij, v katerih so zaposleni, javno izpostavljeni na sramotilnem stebru. Prepričana je, da bo nadaljnji postopek ovrgel sum korupcije in konflikta interesov.

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč v četrtek razkrila, da so subjekti javnega sektorja fizičnim osebam v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali za več kot milijardo evrov. Pri tem se je Setnikar Cankarjeva znašla na drugem mestu zaslužkarjev, saj je v omenjenem obdobju poleg redne plače prejela še za 636.068,98 evra honorarjev.