testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša je Kordiševa vprašanja označil za nebuloze in ga pošiljal na kliniko v Avstraliji; Levica besni zaradi "arogance in cinizma"

Deli na:
Janša je Kordiševa vprašanja označil za nebuloze in ga pošiljal na kliniko v Avstraliji; Levica besni zaradi "arogance in cinizma"

Miha Kordiš - Foto: Bobo

Začetek seje DZ je zaznamoval besedni dvoboj med premierjem Janezom Janšo in poslancem Levice Miho Kordišem. Ta je Janši očital sodelovanje s kriminalnimi združbami, premier pa mu je odvrnil, da se bo "pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze". Poslanci Levice so nato sejo protestno zapustili.

Kordiš je namreč na predsednika vlade naslovil poslansko vprašanje, v katerem mu je očital sodelovanje s kriminalnimi združbami, denimo pri nakupu hitrih antigenskih testov, in povezave z davčnimi goljufi. "Zakaj z njimi sodelujete, namesto da bi jih preganjali? Zakaj oblast predajate v roke kriminalnim združbam?" je premierja vprašal Kordiš. Ta je Janši še očital, da je "privatizacija države za zasebne interese, nelegalna in legalizirana korupcija pod SDS postala tako glavno sredstvo kot cilj vladanja".

"Ne vem, ali naj to jemljem resno ali ne, ampak glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze," je na to odvrnil Janša. Na Kordiševa dodatna vprašanja pa je odgovoril, da "k prejšnjemu odgovoru na podobno vprašanje lahko dodam samo to, da gre očitno za urgentni primer". "In da bom preveril, če imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku," je dejal.

Medtem ko si je Janša za svoj odgovor prislužil aplavz dela poslancev, pa so zaradi žaljivega odgovora protestirali poslanci Levice. Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca je Janša danes pokazal, kaj si misli o državnem zboru in demokraciji nasploh. "To, kar smo danes videli, je popolna uprizoritev arogance in cinizma oblasti, ki ga ne bi smeli prenašati na nobeni točki," je dejal.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je predsednika DZ Igorja Zorčiča pozval, naj zaščiti integriteto vsakega posamičnega poslanca "pred aroganco in nasiljem predsednika vlade". Poleg tega bi moral Janša Kordišu odgovoriti na konkretna vprašanja, ki so bila po njegovih besedah povsem legitimna, je menil.



Zorčič je odgovoril, da tudi v Kordiševi napovedi poslanskega vprašanja ni bilo konkretnih vprašanj. Sicer pa bi Vatovec kot vodja poslanske skupine moral v tem mandatu že večkrat opozoriti na besede Mihe Kordiša, pa se ni nikoli odzval, je dejal. "Predlagam, da si vsi tu nalijemo čistega vina, vsi pometemo pred svojim pragom, pa bo naša razprava bistveno bolj strpna in ne bo nikakršnih očitkov iz ene ali druge strani," je sklenil Zorčič.

Oglasil se je tudi poslanec SD Dejan Židan, ki je opozoril, da bi moral Zorčič zaščititi integriteto poslancev. "To, kar se je zdaj dogodilo, da bo vlada govorila o zdravstvenem stanju posameznih poslancev, s katerimi se ne strinja, je nesprejemljivo. To je neposreden napad na poslanca," je poudaril.

Predsednik DZ je na to odvrnil, da tudi on od poslancev pričakuje, da si ne bodo lastili vloge tožilca ali sodnika, tako da mi nimamo tu ne zdravnikov ne tožilcev ne sodnikov, mi smo samo poslanci," je še poudaril.

Poslanci Levice so nato napovedali obstrukcijo in sejo zapustili.