krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša in Pahor skupaj v Kočevskem rogu: predsednika bosta imela nagovor ob breznu pri Macesnovi gorici

Deli na:
Janša in Pahor skupaj v Kočevskem rogu: predsednika bosta imela nagovor ob breznu pri Macesnovi gorici

Govornika bosta predsednik države Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša - Foto: Bobo

Čeprav je bilo predvideno, da bo po današnji obletni spominski maši (začne se ob deseti uri dopoldne) in na slovesnosti, na kateri se spominjajo množičnega pomora Slovenske narodne vojske v Kočevskem rogu pred 75 leti, zbrane nagovoril predsednik društva Nova slovenska zaveza Matija Ogrin, bosta govornika predsednik države Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša.

Obisk obletne maše zaradi ukrepov zoper pandemijo ne bo množičen. Televizija Slovenija maše in slovesnosti ne bo neposredno prenašala, posnetek bo predvajala v soboto zvečer na tretjem programu in nato v nedeljo dopoldne. Mašo na resničnem mestu poboja domobrancev, ob breznu pri Macesnovi gorici, bo daroval ljubljanski nadškof, slovenski metropolit in predsednik škofovske konference msgr. Stanislav Zore ob somaševanju duhovnikov.

Prva sveta maša ob pravem breznu slovenskih domobrancev, 75-letnica revolucije in 30-letnica prve roške slovesnosti so po besedah predsednika NSZ Matije Ogrina trije mejniki s pomembnimi sporočili.


1. Premik naše slovesnosti k breznu pri Macesnovi Gorici nas opominja, da smo skoraj 30 let prihajali žalovat in obujat spomin k napačnemu breznu. Oblastniki, ki so si slovesnost po maši leta 1990 prisvojili, so to vedeli, a so nas pustili v zmoti. Toda resnica je prišla neizprosno na dan. Poslej bomo obhajali spomin na naše žrtve na kraju njihovega resničnega trpljenja.

2. 75-letnica pobojev nas spominja na to, da je komunistična revolucija prekrila slovensko zemljo z dejanji, ki so Slovencem storila nepojmljivo zlo, povzročila nepredstavljivo trpljenje. Trpele so mučene in pobite žrtve; trpele so sirote in vdove; trpele so družine žrtev v dolgih desetletjih, ko svojega žalovanja ljudje niso smeli niti pokazati. Posredno pa je trpel in še danes trpi ves slovenski narod: kajti revolucija je s poboji odtrgala Slovence od tkiva evropske krščanske omike, v kateri smo se razvili v narod; pahnila nas je v barbarstvo, v katerem so desetletja vladali nasilje, pravica močnejšega, laž in predvsem strah …

Foto: Andrej Mihevc - Jamo pod Macesnovo gorico so minirali tudi v začetku šestdesetih let. Pred tem je imela robove, zdaj je položna. Sveže razstreljeno območje so zasadili s smrekami.


3. Spomin na 30-letnico prve roške slovesnosti je svetel in temen: svetel, ker je bila prvikrat ob roških breznih darovana sveta maša in so žalujoči po dolgih desetletjih lahko prvikrat javno pokazali svojo žalost; in temen, ker so si nasledniki krvnikov prisvojili slovesnost po maši za lažno rehabilitacijo. S geslom, da je bila sprava tedaj dosežena, je bila ob pomanjkanju pravih dejanj v resnici zavrta.


Zato so ob letošnji priložnosti prosili najvišja predstavnika slovenske države, predsednika vlade in predsednika republike, da premerita daljo in nebesno stran slovenske poti k narodni spravi.