renata dacinger_milos ojdanic Odkrito.si

Ugledna nagrada za slovensko novinarko

Cenik Svet24.si

FOTO: Zakaj turisti na Hrvaško pridejo prvič, ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

turisti Svet24.si

Hrvati iščejo odgovore: »Zakaj imamo letos tako...

Lorella flego Svet24.si

FOTO: Vroče znane Slovenke: seksi 40-letnice

lina Njena.si

Lina Kuduzović v kopalkah pozirala na obali ...

Slavko Bobovnik_Lezeca Njena.si

Slavko Bobovnik na dopustu doživel šok

Slovenija

Janku Kosu zlati red za zasluge

Deli na:
Janku Kosu zlati red za zasluge

Foto: Bobo - Janko Kos

Predsednik republike Borut Pahor bo danes z zlatim redom za zasluge odlikoval literarnega zgodovinarja, teoretika, kritika, publicista in urednika Janka Kosa. Predsednik bo podelil tudi red za zasluge, ki ga prejmeta Ana Kranjc in Janez Gabrijelčič, ter medaljo za zasluge, ki jo prejme Sergij Šlenc.

Pahor bo Kosa z zlatim redom za zasluge odlikoval za njegov izjemni znanstveni in kulturni opus ter življenjsko delo na področju primerjalne književnosti. Kosova bibliografija obsega kar 650 enot, med katerimi ključno vlogo zasedajo monografije o Francetu Prešernu, širšemu bralstvu pa je poznan tudi po več literarnih pregledih.

V svojih znanstveno-kritičnih izdajah se je Kos med drugim posvetil Valentinu Vodniku, Matiji Čopu, Ivanu Cankarju, Božu Vodušku in tudi Brižinskim spomenikom. Za eno njegovih najbolj cenjenih knjig velja Primerjalna zgodovina slovenske literature.

Predsednik republike bo podelil tudi dva reda za zasluge, in sicer Ani Kranjc za njen velik prispevek k razvoju izobraževanja odraslih v Sloveniji in drugje ter pri uveljavitvi Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, ter Janezu Gabrijelčiču za zamisel o Rastoči knjigi in za njeno uveljavljanje pri nas in v tujini.

Medaljo za zasluge pa bo Pahor na današnji slovesnosti v predsedniški palači podelil Sergiju Šlencu za njegov izjemen prispevek k povezovanju med italijanskim in slovenskim narodom, predvsem na jezikovnem in literarnem področju.

Loading...