sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

Bojan Veselinovič Necenzurirano

Razkrivamo: Janša želi nad direktorja STA ...

emkej Odkrito.si

Kaj ima Emkej skupnega z modro pošastjo?

josip kotlar Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo Josipu ...

Slovenija

Jankovićevi sporočajo: z območja Roga smo odpeljali že 43 ton smeti (FOTO)

Deli na:
Jankovićevi sporočajo: z območja Roga smo odpeljali že 43 ton smeti (FOTO)

Smeti v nekdanji tovarni Rog - Foto: Nik Rovan/MOL

Mestna občina Ljubljana (Mol) je pred tednom dni prevzela v posest območje nekdanje Tovarne Rog, ker želi na mestu nekdanje tovarne zgraditi Center Rog. Z Mola so sporočili, da so z območja Roga doslej odpeljali 42,9 ton smeti, policijo pa so obvestili glede najdbe koles, večje količine novih gospodinjskih aparatov in drog.

Ljubljanska občina je minuli torek pričela s sanacijo območja nekdanje tovarne Rog, ob čemer je naletela na neodobravanje uporabnikov tega prostora. Kot so z Mola že večkrat sporočili, so lastnino nekdanjih uporabnikov Roga popisali in odpeljali na prevzemno mesto na Povšetovi ulici. Začeli so tudi z "rušitvijo nevarnih in dotrajanih objektov ob glavni tovarniški stavbi, ki je kulturni spomenik in bo v celoti obnovljena".

So pa z Mola danes sporočili, da je podjetje VOKA-Snaga z območja Roga odpeljalo preko 42,9 ton smeti, pri čemer ocenjujejo, da je smeti v Rogu še najmanj trikrat toliko. Našli pa so tudi večjo količino rabljenih in novih narkomanskih igel ter večjo količino prepovedanih substanc, o čemer so obvestili policijo.

Prav tako naj bi našli preko 300 koles, 61 koles in 30 okvirjev za kolesa, ki so jih prav tako prepeljali v Zbirni center na Povšetovo, pri čemer je veliko koles novejših. O najdbah so obvestili policijo, ki preverja bazo ukradenih koles, sicer pa so se doslej v centru zglasili le lastniki štirih koles. Policija je bila obveščena tudi o tem, da so v Rogu našli večjo količino novih, še zapakiranih gospodinjskih aparatov."Večji del prostorov v Rogu je bil dobesedno zatrpan s smetmi, kar poleg nevarnih kemikalij v galvani, ki je ostanek nekdanje tovarne usnja, ter azbesta na strehah prizidkov predstavlja tempirano ekološko bombo v Ljubljani," so opozorili na Mol. Dodali so, da "odkritja kažejo na sume različnih kriminalnih dejavnosti".

Na občini bodo napravili vse, "da se območje nekdanje tovarne Rog ekološko v najkrajšem možnem času sanira in da se v nekaj mesecih prične investicija v Center Rog". Kot poudarjajo na občini, bo Center Rog zagotovil prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8000 kvadratnih metrih novih sodobnih produkcijskih površin.

Prevzem območja v posest s strani Mola je minuli torek pospremil protest, v katerem je policija začasno pridržala 12 oseb. V petek pa je okrog 500 nasprotnikov rušitve Roga in izselitve uporabnikov iz poslopja nasprotovanje izrazilo še s shodom od Prešernovega trga, prek mestne hiše do Roga, kjer jim je dostop do območja preprečila policija. Rogovcem so podporo v minulem tednu izrazile številne organizacije in posamezniki, ki obsojajo predvsem "nasilno deložacijo" uporabnikov.

Loading...