gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rogovci pred Mestno hišo: "Policija povsod, pravice nikjer!"

Deli na:
Rogovci pred Mestno hišo: "Policija povsod, pravice nikjer!"

Pred ljubljanskim Magistratom so protestirali zaradi rušenja Roga. - Foto: Bobo

Mestna občina Ljubljana je v posest prevzela območje nekdanje tovarne Rog, kjer delujejo pripadniki avtonomne skupnosti in kjer namerava zgraditi Center Rog. Tako so zjutraj začeli rušitvena dela, ki so jih spremljali protesti. Na območju so bili varnostniki in policija, ki je deset oseb pridržala in uporabila prisilna sredstva.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so v odzivu za medije zapisali, da so objekt nekdanje tovarne Rog, ki je last občine, včeraj prevzeli v posest, ker so bili zadnje tedne seznanjeni, da je prazen. "Opremo in druge predmete, ki niso last Mola, smo komisijsko popisali in shranili v skladišču. Tako smo zjutraj začeli z rušitvenimi deli na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja ter z ekološko sanacijo območja, ki je resnično degradirano in nevarno," so zapisali na občini. Živali z območja tovarne so v oskrbo prevzeli v Zavetišču za zapuščene živali Gmajnice. Na občini so dodali, da bodo v enem mesecu objavili razpis za izvajalca obnovitvenih del.

Na Molu so spomnili, da si že vrsto let prizadevajo degradirano območje nekdanje tovarne Rog prenoviti v Center Rog, ki bo po njihovih besedah dokončan v dveh letih. Ta center bo po navedbah občine zagotovil prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8000 kvadratnih metrih novih sodobnih produkcijskih površinah. Kot je razvidno s spletne strani mestne občine, želijo s celostno urbano regeneracijo vzpostaviti središče ustvarjalnosti s področja vizualnih umetnosti, arhitekture, oblikovanja in kreativnih industrij. "Z revitalizacijo bomo vzpostavili povezavo med mestnim središčem, kulturnim centrom Metelkova, novo Galerijo Cukrarna in Palačo Cukrarna," so med drugim napisali na spletni strani.

Mestna občina je z obnovitvenimi deli v Rogu sicer začela leta 2016, a so bila tedaj zaradi nasprotovanja uporabnikov začasno ustavljena, leta 2019, ko so želeli z deli nadaljevati, pa so jim to ponovno preprečili začasni uporabniki. Sledil je sodni spor z osmimi uporabniki, vseh osem sodb pa je bilo rešenih v korist Mola.

Začetek izvajanja del na območju Roga je zjutraj spremljala varnostna služba, ki pa je nato poklicala policijo, ker se je na kraju zbralo več oseb, ki po navedbah policije niso upoštevale varnostnikov. Policisti so na kraj dogodka prišli nekaj po 7. uri. Kot so na Policijski upravi Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, nekaj oseb ni upoštevalo niti zakonito odrejenih ukazov policistov ter so še naprej želele preskočiti ograjo gradbišča, zato so bila zoper njih uporabljena prisilna sredstva. Po podatkih policije so pridržali deset oseb, ena oseba pa je bila v dotedanjem interveniranju poškodovana.

Uporabniki Roga so medtem na popoldanski novinarski konferenci, ki jo je sklicala Protestna ljudska skupščina, povedali, da so bili med aretacijo trije ljudje huje poškodovani in da so morali na urgenco. Po njihovih besedah je med rušilnimi deli prišlo do več težav, denimo neprimernega ravnanja z azbestom, o čemer so obvestili gradbeno inšpekcijo. Kot so še povedali, so na območju Roga delavci porušili večino zgradb okoli glavne stavbe, poleg tega so razbijali okna na spomeniško zaščiteni glavni stavbi in po njihovih besedah "neznano kam vozijo opremo iz Roga".

Navedbe Mola, da je bil objekt nekdanje tovarne Rog prazen, so uporabniki označili za laž, poudarili pa so, da niso bili obveščeni o začetku del. Spomnili so, da v avtonomni tovarni Rog deluje več sto uporabnic in uporabnikov ter da se je Mol "po letih neuspešnih in javno nepriljubljenih sodnih pregonov danes odločil za ponovno pravno sporen nasilni vdor in ponovno rušitev". Pričakovali bi, da jim "omogočijo vsaj dostojen rok za zaključek tekočih projektov, zavarovanje njihovih stvari in dostojanstven pogovor o prihodnjih načrtih mesta in morebitni načrtovani selitvi uporabnikov".



Ob tem so dodali, da bodo Rog še naprej "branili s svojimi telesi" ter, v kolikor bo potrebno, "ponovno iskali na sodišču uveljavljanje posestniških pravic".

Po družbenih omrežjih so se začeli vrstiti tudi pozivi k zbiranju podpornikov Roga. Na t. i. protestu "proti uničevanju avtonomnih struktur in za svobodno Ljubljano" se je do 18. ure pred Rogom zbralo okoli 200 ljudi. Nekateri so imeli s seboj transparente, na katerih so med drugim sporočali: "Roga ne damo za gradbeno jamo!". Med zbranimi protestniki in policijo, ki so varovali območje, je prihajalo do nekaj napetosti. Pred Rogom je bilo zaznati okoli 20 policijskih vozil.

Okoli 19. ure so se protestniki izpred Roga brez spremstva policistov odpravili pred Mestno hišo. Tam jih je pričakalo okoli 20 policistov. Do večjih napetosti ni prišlo, protestniki so še naprej skandirali, med drugim "Policija povsod, pravice nikjer.", nato pa so začeli prizorišče počasi zapuščati.

Podporo Rogu so dopoldan izrazili v lokalnem odboru Levica Ljubljana, v katerem so, kot so zapisali, protestirali proti vnovičnemu napadu mestnih oblasti na avtonomno tovarno Rog ob podpori varnostnih služb in policije. Prav tako so postopanje v primeru avtonomne tovarne Rog ostro obsodili v društvu Asociacija. Mol so pozvali, "da preneha z nasilnimi aktivnostmi izseljevanja in rušenja ter z uporabniki prostorov vzpostavi dialog, ki bo pripeljal do trajnostne rešitve".

V Mirovnem inštitutu so ravnanje Mola v trenutnih epidemioloških razmerah označili za skrajno nehumano ter mestne oblasti pozvali, "da nujno zagotovijo uporabnikom in uporabnicam AC Rog dostop do njihovih prostorov" ter k obuditvi prekinjenega dialoga z uporabniki.

Predsednica komisije DZ za peticije Nataša Sukič (Levica) pa je zaradi dogajanja na območju Roga napovedala sklic nujne seje komisije. Ocenila je namreč, da je policija ob izselitvi uporabnikov v več primerih prekomerno uporabila silo in nasploh ravnala brutalno.