danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

primož roglič, tadej pogačar Svet24.si

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga ...

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

Infekcijska klinika v Ljubljani Svet24.si

Matjaž Jereb: Najmlajša bolnica na intenzivni ...

Matej Tonin Necenzurirano

Za življenja gre? Ne, za vojaške helikopterje.

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Jankovićeva gozdna kletka

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković je štiri gozdne parcele v okolici svoje vile zagradil; na 5000 kvadratnih metrih se sedaj podi le Jankovićev pes, čeprav gre za prosto dostopna zemljišča. Župan si za ograjo ni pridobil soglasja Zavoda za gozdove Slovenije, kar je po zakonu o gozdovih potrebno.

Ljubljanski župan Zoran Janković je štiri gozdne parcele v okolici svoje vile zagradil; na 5000 kvadratnih metrih se sedaj podi le Jankovićev pes, čeprav gre za prosto dostopna zemljišča. Župan si za ograjo ni pridobil soglasja Zavoda za gozdove Slovenije, kar je po zakonu o gozdovih potrebno.

Ljubljanski župan Zoran Janković si je v bližini svojega doma na Vinterci mimo zakona zagradil parcele z gozdnato površino. Gre za štiri parcele v skupni velikosti kakih pet tisoč kvadratnih metrov, ki bi morale biti prosto dostopne vsakomur. Tako določa zakon. Danes je popolnoma drugačna: ta zemljišča namreč služijo samo Jankovićevemu psu za sprehajanje.

Župan Zoran Janković si je pred volitvami privoščil še eno potezo, s katero je zakonodajo priredil svojim potrebam. Spet so v igri parcele in zemljišča, tokrat v okolici županovega doma na Vinterci. Janković jih je skupaj s sinovi odkupil v različnih časih, danes pa so prijetna zelena kulisa za njegovo vilo: župan ima očitno rad bukoliko in pravcato zeleno idilo okoli svojega doma.

Hiša stoji na 1134 kvadratnih metrov veliki parceli. Županova vila kraljuje nad sosesko s 353 kvadratnimi metri neto tlorisne površine in kar 270 kvadratnimi metri zemljišča pod njo. Najnovejša županova pogruntavščina je ograjevanje zemljišč, ki so sicer v njegovi lasti, a bi morala biti vsem dostopna, če so pravnoformalno gozdnata površina.


Sprehajanje psa pred zakonskimi določili
Zakon o gozdovih je glede tega vprašanja zelo jasen. Njegov 5. člen določa, da mora lastnik gozda v svojem gozdu dopustiti prost dostop vsakomur. Raba gozdov je opredeljena kot skupni izraz za izkoriščanje funkcij gozdov, ki je dovoljeno tudi nelastnikom gozdov in mimoidočim. »Izkoriščanje funkcij gozdov« natančneje pomeni nabiranje gob, plodov gozdnega drevja in drugih rastlin, ki tam rastejo, nabiranje zelnatih rastlin in njihovih delov, čebelarjenje, pa tudi gibanje in rekreacijo v gozdu.

Očitno pa to ne velja za vse. Ljubljanski župan Zoran Janković spada v »srečno manjšino«, ki se tem predpisom izogiba. Po namigu v uredništvu preverili, kako je z dostopom do Jankovićevih gozdov. In kaj smo ugotovili? Prvi ljubljanski občan je samovoljno onemogočil dostop javnosti do omenjenih površin. Ogradil jih je z mrežo, visoko kakih 180 centimetrov. Pa naj le kdo poskuša nabirati gobe na njegovem!

Štiri parcele, ki obkrožajo Jankovićevo vilo, imajo različne namembnosti, a so formalno še vedno gozdnata površina, torej prosto dostopna zemljišča. Čez ograjo pa se seveda ne da. In župan je na tej točki pogrnil. V soseski smo lahko celo slišali, da se je Janković hvalil z novo ograjo, češ »tja bom lahko mirno spuščal svojega psa«. Pet tisoč kvadratnih metrov je za psa kar veliko sprehajališče.

VEČ V TISKANI IZDAJI

Loading...