stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovića bodo preiskovali zaradi zlorabe položaja šefa Mercatorja

Deli na:
Jankovića bodo preiskovali zaradi zlorabe položaja šefa Mercatorja

Foto: Primož Lavre

Ljubljansko okrožno sodišče je sprožilo preiskavo zoper Zorana Jankovića, osumljenega zlorabe položaja v času vodenja Mercatorja, poroča Delo. Ob Jankoviću priskujejo še njegova tedanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter Borisa Milevoja. Slednji je ustanovitelj ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD in zastopnik ciprskega podjetja Facim.

Preiskovalni sodnik je jeseni zaslišal osumljence in 17. februarja izdal sklep o uvedbi preiskave. Janković je bil ovaden že leta 2007, povod pa je bila revizija poslovanja družbe Mercator med leti 2001 in 2005, ko jo je vodil sedanji predsednik Pozitivne Slovenije Janković.

Revizija naj bi odkrila sume nepravilnosti pri poslovanju z družbami v lasti Jureta in Damjana Jankovića, sprejemanju sklepov mimo predpisov družbe in prejemanje provizije ob gradnji trgovskega centra v srbskem Nišu.

Tožilca Emil Bukovac in Jaka Brezigar sta maja lani vložila zahtevo za preiskavo zoper Zorana Jankovića in še tri obdolžence zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem dejanju ob vodenju družbe Mercator. Oktobra smo o zavlačevanju sodišča pisali tudi v Reporterju, preiskovalni sodnik pa je osumljeno četverico potem le zaslišal in pred dvema tednoma izdal sklep o uvedbi preiskave. Ker sklep še ni pravnomočen, se preiskava tudi še ni začela.

Jankovića kaznivih dejanj (davčna utaja, oškodovanje upnikov, zloraba položaja, pranje denarja) sicer sumi tudi Davčna uprava.