1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković že leta ne izbriše grafita, ki hvali šefa Udbe: Zemljarič je zakon

Deli na:
Janković že leta ne izbriše grafita, ki hvali šefa Udbe: Zemljarič je zakon

Foto: Primož Lavre in Bobo

Že tri leta, morda še dlje, zid na ljubljanskem Viču krasi grafit "Zemljarič je zakon", ljubljanska občina in župan Zoran Janković pa ne kažeta nobene želje odstraniti napisa, ki časti nekdanjega šefa zloglasne Udbe - Grafit je namreč že poleti 2013 posnel Google, ko je snemal slovenske ceste in ulice za storitev StreetView.

Zemljarič, šef slovenske Službe državne varnosti med letoma 1973 in 1978, nato pa še  republiški sekretar za notranje zadeve, je še danes eden najvidnejših funkcionarjev iz komunističnih časov. Nase opozarja kot eden "old boysov", ki imajo še vedno velik vpliv v gospodarstvu - sam naj bi bil denimo na čelu omrežja, ki bdi nad donosnimi posli v zdravstvu. Zaradi teh poslov si je leta 2014 tudi pridelal policijsko preiskavo, kriminalisti so preiskali sedež njegovega podjetja Eti-Par in ga obiskali tudi na domu.

Ob tem se je v zadnjih letih izkazal še s sodnim preganjanjem novinarjev in zgodovinarjev. Še posebej mu gre v nos povezovanje z udbovskimi umori hrvaškim emigrantov v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Publicista Romana Leljaka denimo toži zaradi pisanja, da je Zemljarič kot vodja SDV odobril akcijo, v kateri je SDV leta 1975 v Celovcu umorila hrvaškega emigranta Nikico Martinović. Če ne na sodišču pa novinarje preganja kar osebno: leta 2014 je fizično napadel ekipo Pop TV, katere prisotnost mu je šla na živce.

Lani se je pisalo, da je danes 87-letni Zemljarič resno bolan, a očitno si je opomogel in se nato novembra ponosno kazal na otvoritvi Gimnastičnega centra Ljubljana, kjer se je družil s starimi tovariši. Poziral je z Milanom Kučanom in Janezom Kocijančičem in se prijateljsko pozdravljal tudi z Zoranom Jankovićem. Nekaj tednov prej je bil v podobni družbi tudi na pogrebu legendarnega košarkarja Borisa Kristančiča.