Revija Reporter
Slovenija

Janković v zadevi Gratel ne priznava prejemanja podkupnine: Kriv bi bil, če ne bi storil tega, kar mi očitajo

STA

29. nov. 2018 10:46 Osveženo: 22:49 / 29. 11. 2018

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković ob prihodu na sodišče.

Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković na današnjem predobravnavnem naroku v zadevi Gratel na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal krivde za očitana kazniva dejanja prejemanja podkupnine. "Mislim, da bi bil kriv, če ne bi storil tega, kar mi očitajo," je ob začetku sojenja sodnici Vladislavi Lunder dejal Janković.

Janković je na predobravnavnem naroku še dejal, da mu sicer danes ne bi bilo treba biti na sodišču, ker je imel načrtovano službeno pot, vendar je prišel iz spoštovanja do sodišča.

V ospredju tožilskih očitkov se je znašlo pol milijona evrov, ki jih je ljubljanska občina dobila od gradbene družbe Gratel. Janković naj bi marca 2007 od Gratela zahteval 500.000 evrov, v zameno pa naj bi podjetju znova dovolil prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja, kar mu je z odpravo prej izdanega dovoljenja prepovedal kmalu po izvolitvi.

Gratel je nato ljubljanski občini v dveh obrokih nakazal 250.000 evrov kot donacijo za obnovo Ljubljanskega gradu in dela nadaljeval skladno z novoizdanim dovoljenjem.

Prihodnji teden Jankovića sicer po napovedih na okrožnem sodišču čaka še predobravnavni narok v zadevi Stožice.