Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković v prepovedanem položaju

Deli na:

Zaradi umika srbskega tajkuna Miroslava Miškovića in njegove Delte Holding iz projekta gradnje Športnega parka Stožice je ljubljanski  župan Zoran Janković v velikih težavah. Njegov največji obljubljeni projekt, izgradnja nogometnega stadiona do 30. junija 2010, se mu  sesipa v prah.

Zaradi umika srbskega tajkuna Miroslava Miškovića in njegove Delte Holding iz projekta gradnje Športnega parka Stožice je ljubljanski  župan Zoran Janković v velikih težavah. Njegov največji obljubljeni projekt, izgradnja nogometnega stadiona do 30. junija 2010, se mu  sesipa v prah.

V Jankovićevi prijateljski družbi Grep pod vodstvom Uroša Ogrina, ki jo je župan pooblastil za izvedbo megaprojekta, na vprašanja več  ne odgovarjajo. Tudi Janković, običajno sicer gostobeseden, molči. Številke pa pač ne molčijo, in te so za Jankovića in Ogrina  porazne. Kot je pred nekaj tedni izjavljal Ogrin, ko je bil o projektu še pripravljen govoriti, je srbska Delta po pridobitvi  gradbenega dovoljenja v projekt vložiti že 48,5 milijona evrov, plačala pa je le borih pet milijonov. Po njegovih tedanjih besedah je  Grep (v lasti dveh Jankovićevih »prijateljskih« podjetij, Energoplana in Gradis skupine G) vložil približno šestnajst milijonov evrov.

Delno naj bi šlo za lastna sredstva, Ogrin je jadikoval, da skušajo pridobiti bančna sredstva, vendar posojil ni najlaže dobiti. Seveda si je težko zamisliti banko, ki bi v časih največje gospodarsko-finančne krize in bančnega krča dajala kredite za sumljivi  projekt družbi, ki sama izgradnji nogometnega stadiona s šestnajst tisoč sedeži, športne dvorane z dvanajst tisoč sedeži in velikega  trgovskega središča ob njiju še zdaleč ni kos. To je dobro vedel tudi Janković ob javnem razpisu za partnerja MOL v tej investiciji,  toda tedaj je bil skupaj z Gradisom in Energoplanom ponudnik še Merkur Bineta Kordeža, ki je pozneje izstopil iz projekta. Očitno je  bilo to zgolj umazana igra zagotoviti ponudniku izpolnjevanje pogoja 300 milijonov evrov letnih prihodkov v letu pred razpisom, kar je  od omenjenih podjetij izpolnjeval le Merkur. Ta je nato kmalu po izbiri brez kakršnihkoli sankcij sodelovanje odpovedal, ostali sta  podjetji, znani po odličnem poslovnem sodelovanju z Mercatorjem, ko ga je še vodil Janković, in z Electo, družbo, ki jo je ustanovil  zdajšnji župan in jo zdaj vodi njegov sin Damijan.

Županova odgovornost
Janković je torej osebno odgovoren za izbiro očitno napačnega partnerja v javno-zasebnem partnerstvu, ki je nato tudi sam izbral  napačnega investitorja (Delto Holding), saj sam ni zmogel izpeljati posla. Iz zadeve je pričakovano nastala balkanska krčma, pri  kateri pa se ve, kdo bo na koncu plačal: Ljubljančani. Čeprav je župan že 28. aprila izjavljal, da Delta zaradi neplačevanja ni več  del projekta, ga je predstavnica te srbske družbe Jelena Krstović že dva dni zatem demantirala z besedami, da Delta »ostaja v projektu Stožice«. O njeni vlogi naj bi se zdaj prepirali celo odvetniki, toda zastopnik Grepa Mirko Bandelj, nekdanji generalni sekretar vlade LDS, nam podrobnejših pojasnil ni hotel dati, saj za to nima pooblastila.

VEČ V TISKANI IZDAJI