900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković proti Logarju: kaj pravi anketa?

Deli na:
Janković proti Logarju: kaj pravi anketa?

Zoran Janković in Anže Logar. - Foto: Primož Lavre

Na prihajajočih lokalnih volitvah bi tekmo za županski stolček že v prvem krogu dobil Zoran Janković, je pokazala anketa, ki jo je za časnik Dnevnik izvedla agencija Ninamedia. Aktualnemu županu prestolnice bi svoj glas zaupalo 56,1 odstotka anketirancev, najbližjemu zasledovalcu, kandidatu SDS Anžetu Logarju pa 18,4 odstotka vprašanih.

Daleč za Jankovićem in Logarjem je z 2,1 odstotka podpore kandidat Levice Milan Jakopovič. Kandidata SD Marka Koprivca bi obkrožilo 1,3 odstotka, Dragana Matića iz SMC pa odstotek anketirancev. Vsi ostali županski kandidati bi zbrali manj kot odstotek glasov.

Skoraj petina (19,7 odstotka) tistih, ki so napovedali, da se bodo prihodnjo nedeljo udeležili volitev, še ne ve, koga bi obkrožili.

Pri volitvah v mestni svet najbolje kaže Listi Zorana Jankovića, ki bi po rezultatih javnomnenjske ankete zbrala dobrih 28 odstotkov glasov. Listo SDS bi izbralo 12,3 odstotka anketirancev, slabih osem odstotkov anketirancev se je odločilo za Levico, za SD pa 6,7 odstotka vprašanih. Ostale stranke oziroma liste bi izbralo manj kot tri odstotke volivcev.


V mestni svet bi se lahko uvrstile še LMŠ, NSi, SAB in SMC. Več kot 27 odstotkov vprašanih pa je bilo še neodločenih, katero listo bodo izbrali na dan volitev.

Anketirance so prosili tudi, naj ocenijo projekte, ki so zaznamovali Jankovićeve mandate. Največ pohval je bilo namenjenih zapiranju mestnega središča za promet, urejanju igrišč in parkov ter ravnanju z odpadki. Občani pa so manj navdušeni nad storitvami javnega potniškega prometa, parkirno politiko in urejanjem kolesarske infrastrukture. Najnižjo oceno si je prislužil projekt športnega parka v Stožicah. Edini projekt, ki je po mnenju večine anketirancev zrel za preklic, je gradnja podzemne garažne hiše pod tržnico.

Okoli 60 odstotkov anketirancev je kljub dvema pravnomočnima obtožnicama in več sodnim preiskavam v anketi odgovorilo, da to ne vpliva na njihovo zaupanje kandidatu. Tretjina pa je takih, ki so povedali, da to določa njihovo zaupanje Jankoviću.

Agencija Ninamedia je telefonsko anketo izvedla med 5. in 8. novembrom med 1147 anketiranci.