Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa: Levici se je podpora podvojila, LMŠ in SDS skoraj izenačeni

Deli na:
Anketa: Levici se je podpora podvojila, LMŠ in SDS skoraj izenačeni

Veliki met pa je uspel Levici, ki se je s četrtega povzpela na tretje mesto - Foto: Primož Lavre

Če bi bile jutri volitve, bi največ glasov dobili LMŠ (15,4 odstotka) in SDS (15,2 odstotka). Obema je podpora glede na oktober nekoliko padla. Močno pa je poskočila podpora Levici, za katero bi glasovalo 11,2 odstotka sodelujočih v novembrskem barometru, anketi časnika Delo.

Od letošnjega februarja, ko je LMŠ prevzela vodstvo na barometru, se ji je SDS tokrat najbolj približala. Precej izenačeni sta bili tudi julija, ko ju je ločilo 0,3 odstotne točke. Veliki met pa je uspel Levici, ki se je s četrtega povzpela na tretje mesto - zanjo bi oddalo glas 11,2 odstotka vprašanih, v primerjavi s 5,3 v oktobru, izpostavlja Delo.

Nespremenjena glede na pretekli mesec ostaja podpora SD na 6,0 odstotka, medtem ko se je podpora NSi dvignila (s 4,7 odstotka na 5,9 odstotka).

SNS bi glede na rezultate ankete ta mesec volilo 3,2 odstotka vprašanih, SAB pa 2,3 odstotka vprašanih.

Glede na oktober se je precej dvignila podpora SMC, ki po umiku Mira Cerarja z vrha stranke in prihodu Zdravka Počivalška najverjetneje nagovarja drug bazen volivcev, kot ga je doslej (oktobra 0,4 odstotka, novembra 1,9 odstotka).


Nasprotno pa je precej upadla podpora Desus, ki se je oktobra lahko pohvalila z največjim skokom (3,9 odstotka), novembra padla na septembrsko raven (2,2 odstotka).

Da ne vedo, koga bi volili, je odgovorilo 18 odstotkov vprašanih (oktobra 21,7 odstotka), navzgor pa je poskočil odstotek tistih, ki ne bi volili nobene stranke (oktobra 9,1 odstotka, novembra 11,6 odstotka).

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ni sprememb. Na vrhu ostaja predsednik republike Borut Pahor pred predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki pa so mu anketiranci tokrat namenili nižjo oceno. Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič je ohranil tretje mesto. S tem nekako nadaljuje tradicijo predhodnikov, Violete Bulc in Janeza Potočnika, ki sta se večino svojega mandata redno uvrščala med najbolj priljubljene, četudi nista bila vedno prav opazno navzoča na slovenskem političnem parketu, ugotavlja Delo.

Narasla je podpora zdravstvenemu ministru Alešu Šabedru in tudi vsem evropskim poslancem. Kot nekoliko paradoksalno Delo označuje dejstvo, da so anketirani, kljub občutnemu skoku podpore Levici med strankami, prisodili v novembru statistično značilno nižjo oceno prvemu obrazu stranke, koordinatorju Luki Mescu.

Kombinirano telefonsko in spletno anketo je za časnik Delo opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 28. oktobrom in 7. novembrom na reprezentativnem vzorcu 735 polnoletnih prebivalcev Slovenije.