lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Slovenija

Janković prek Stožic do novega mandata

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković si z odprtjem stadiona v Stožicah obeta vnovično izvolitev za župana, čeprav so ga zadnje leto spremljale afere z zvezi z njegovo gradnjo in spornimi posli z zemljišči.

Ljubljanski župan Zoran Janković si z odprtjem stadiona v Stožicah obeta vnovično izvolitev za župana, čeprav so ga zadnje leto spremljale afere z zvezi z njegovo gradnjo in spornimi posli z zemljišči.

Pred lokalnimi volitvami stranke že pospešeno zbirajo in predstavljajo svoje županske in svetniške kandidate. Čeprav je največ zanimanja za županske kandidate v mestnih občinah, ne bi smeli podcenjevati nekaterih drugih večjih občin. A na koncu ne bo pomembno samo to, koliko županov bodo imele stranke, ampak tudi kakšen rezultat bodo dosegle na volitvah občinskih svetnikov. Pričakovati je mogoče oster spopad med največjo vladno in največjo opozicijsko stranko, saj bo zmaga na lokalnih volitvah simboličnega pomena.

Socialni demokrati niti ne pričakujejo zmage. Največja vladna stranka že nekaj časa ni več najbolj priljubljena v državi, poleg tega bo v nekaterih občinah, kjer je na zadnjih državnozborskih volitvah dosegla najboljše rezultate, imela zelo močno konkurenco. Denimo v Ljubljani bo nastopil župan Zoran Janković s svojo listo, na Obali pa bodo zdajšnji župani prav tako nastopili s svojimi listami oziroma strankami. Na zadnjih lokalnih volitvah je zmagala SDS, ki je po podatkih statističnega urada dosegla 20 odstotkov, LDS 16,5, SLS 14, SD 11,4, NSI 6,7, Desus 4,5 in SNS 1,5 odstotka glasov.

Največ županov je bilo izvoljenih iz vrst neodvisnih kandidatov, in sicer 67, iz vrst SLS je bilo izvoljenih 49 županov, iz SDS 27, iz LDS 17, iz SD 13, iz NSI deset in iz SNS dva. Nekateri kandidati so bili izvoljeni kot skupni kandidati več strank, zato se podatki strank razlikujejo in imajo nekatere nekaj več izvoljenih županov. Na podlagi teh podatkov bomo lahko ocenjevali, kako uspešne so bile stranke na letošnjih volitvah.

Janković brez podpore SD

Največ zanimanja so deležni županski kandidati v mestnih občinah. Zlasti v prestolnici, kjer pričakujejo, da bo vnovič zmagovalec Zoran Janković. Prav zato ni resnega tekmeca, ki bi ga lahko ogrožal. Večinoma stranke upajo zgolj na izboljšanje rezultata pri volitvah mestnih svetnikov, zato naj bi bil za županove nasprotnike že uspeh, če lista Zorana Jankovića ne bo več imela absolutne večine v mestnem svetu.

Župansko kandidaturo so že napovedali mestni svetnik Zelenih Miha Jazbinšek, ki v mestnem svetu velja za najostrejšega Jankovićevega kritika, poleg njega pa še Mojca Kucler Dolinar iz NSI in Meta Vesel Valentinčič iz Desusa. LDS in Zares ne bosta imeli svojega županskega kandidata, ampak bosta podprli Jankovića. Za stranko Zares je slišati, da bodo zelo težko sestavili že listo kandidatov za mestne svetnike, saj bodo glavna strankina imena kandidirala na županovi listi.

SD naj bi prihodnji teden predstavila svojo župansko kandidatko, ki bo po naših informacijah Metka Tekavčič, sicer predsednica ljubljanske SD in dolgoletna mestna svetnica. Nekaj časa se je največja vladna stranka dogovarjala za skupno podporo SD, LDS in Zares sedanjemu županu, a ga potem zaradi podcenjujočega odnosa do stranke niso podprli. Jankoviću je bilo namreč vseeno, ali ga bodo podprli ali ne, ker je prepričan v svojo gladko zmago, poleg tega so v SD od župana zahtevali, da se odpove svoji listi, česar pa ta še slišati ni hotel.

VRČ V TISKANI IZDAJI
Loading...