Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Primož Roglič Njena.si

'Primož Roglič je nesporni kralj ljudskih src'

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Janković: MOL je pri zemljiških poslih ravnala gospodarno; Kucler Dolinar: nepregledno in nepošteno

Deli na:

Nekdanji ljubljanski župan Zoran Janković, ki znova kandidira za župana, je v odzivu na negativno mnenje računskega sodišča zaradi zemljiških poslov poudaril, da je MOL ravnala gospodarno, da ni šlo za kaznivo dejanje ali oškodovanje MOL. Jankovićeva županska protikandidatka Mojca Kucler Dolinar pa opozarja na "nepregledno in nepošteno" delovanje.

Glede na število prodanih zemljišč in način prodaje "smo naredili gospodarno dober posel", je v izjavi za medije zatrdil Janković. Ob tem je poudaril, da je tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes dejal, da Mestna občina Ljubljana (MOL) ni ravnala negospodarno in da ni šlo za kaznivo dejanje.

Glede ugotovitve sodišča, da za nekatera zemljišča ni bilo narejenega posamičnega programa prodaje, Janković pravi, da je to zahtevo nova zakonodaja že odpravila. Obenem pojasnjuje, da je nekaterim cenitvam zemljišč "potekel rok", saj so se s kupci dlje časa pogajali za nakup. Kot je dodal Janković, je šestmesečni rok, ki velja v teh primerih, prekratek tudi po Šoltesovem mnenju.

Nekdanji ljubljanski župan, ki je občino vodil tudi v letih 2007-2010, ki jih revizija zajema, je ob tem še poudaril, da računsko sodišče ne zahteva odzivnega poročila, saj so že med postopkom napake odpravili.


Po mnenju skupne kandidatke NSi in SDS za ljubljansko županjo Kucler Dolinarjeve pa je danes predstavljeno poročilo računskega sodišča o zemljiških poslih MOL še eden v vrsti dokazov o nepoštenem delu nekdanjega ljubljanskega župana. "Glede na poročilo lahko sklepamo, da je nekdanji župan z zemljišči ravnal, kot mu je narekoval trenuten 'notranji signal'," meni Kucler Dolinarjeva. Po njenih navedbah je Janković z mestnim denarjem "ravnal po načelu 'malo meni, malo tebi', torej nepregledno in nepošteno".

"Žal naša zakonodaja ne omogoča, da bi računsko sodišče zoper storilce karkoli ukrenilo, zato lahko njihovo kriminalno obnašanje kaznujejo le volivci," je v sporočilu za javnost še zapisala Kucler Dolinarjeva.

Na računskem sodišču so, kot so danes predstavili na novinarski konferenci, v prestolnici ugotovili nepravilnosti pri pogodbah v skupni vrednosti okrog 14,5 milijona evrov. Kot meni predsednik računskega sodišča, bi bil smiseln tudi razmislek o uvedbi upravnega nadzora za postopke razpolaganja z nepremičninami nad določenimi zneski.

Kot pravi Janković, s tem nima težav, vendar soglasje vlade v teh primerih po njegovem mnenju ni potrebno. "Ne vem, kaj bi to tu spremenilo, saj ne gre za to, da ne bi imeli soglasja," je dejal Janković.