Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković: Ljubljančani si želijo Titove ceste

Deli na:

Pobuda za oceno ustavnosti ljubljanskega odloka o poimenovanju Titove ceste, ki so jo danes vložili predstavniki Mlade Slovenije (MSi), podmladka NSi, je po mnenju župana Zorana Jankovića njihova pravica. "Namesto, da bi ti mladi kazali, kaj Ljubljana potrebuje, kaj bi si želeli, še vedno ustvarjajo nestrpnost in delitev," pravi župan.

Pobuda za oceno ustavnosti ljubljanskega odloka o poimenovanju Titove ceste, ki so jo danes vložili predstavniki Mlade Slovenije (MSi), podmladka NSi, je po mnenju župana Zorana Jankovića njihova pravica. "Namesto, da bi ti mladi kazali, kaj Ljubljana potrebuje, kaj bi si želeli, še vedno ustvarjajo nestrpnost in delitev," pravi župan.

Kot je Janković dejal ob robu odprtja knjigarne z otroško literaturo Kres pod gradom, so v podmladku z vložitvijo pobude za oceno ustavnosti odloka, ki ga je mestni svet sprejel maja lani, čakali, da pride leto volitev. Ob tem dodaja, da mu je žal, da se mora ustavno sodišče "ukvarjati tudi s takimi zadevami, ampak to je njihova pravica".

Odločitev v mestnem svetu je bila zelo jasna, poudarja Janković. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo ta Titova cesta dobro živela. Poimenovanje ceste po Titu je predlagal pokojni član Liste Zorana Jankovića Peter Božič, vse ankete, ki so bile izvedene, pa so pokazale, da si Ljubljančani to ulico želijo, pravi župan.

Po njegovem mnenju bi se morali ob nasprotovanju nekaterih pri poimenovanju ceste po Titu vprašati, ali je Ljubljana tako upravičena do naziva mesto heroj, ki ga je dobila v času Titove Jugoslavije.

"Vse povojne poboje je treba obsoditi, pri tem pa ne pozabiti, da je bila ravno partizanska borba na strani tistih, ki so osvobodili Evropo fašizma in nacizma. In Tito je bil vodja te države in te svobode, ki jo še danes uživamo," poudarja Janković.

Glede pobude za začetek zbiranja podpisov za referendum glede izgradnje garažne hiše pod ljubljansko osrednjo tržnico, ki so jo predstavniki Liste za čisto pitno vodo in civilne iniciative Tržnice ne damo vložili v ponedeljek, je župan dejal, da je to njihova pravica. Po njegovih besedah je "zelo zanimivo, da se po vseh razpravah, ki so bile lani sprožene na to temo, po vseh dokumentih, ki smo jih sprejeli, in potem, ko smo v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, šest mesecev pred volitvami ponovno lotijo istega vprašanja in na tak način iščejo svoje volivce".

Ob tem je pobudnike pozval, naj se vprašajo, kako bodo na to gledali stanovalci starega mestnega jedra, ki je zaprto za promet, ter tisti, ki na tržnici delajo. Stanovalci bodo namreč po njegovih besedah v novi garažni hiši dobili stalno parkirno mesto za 50 evrov na mesec. Po zadnjem srečanju z vsemi prodajalci na tržnici pa je, kot pravi, prepričan, da si to parkirno hišo želijo.

Tržnica bo potem še lepša in bo še bolj živela, je poudaril Janković. V času gradnje parkirne hiše pa bo po njegovih napovedih prostor za stojnice na okoliških ulicah.

Kot dodaja Janković, so arheološke najdbe pri Vodnikovem spomeniku izjemne in obstaja realna možnost, da se to najdišče še poveča. Prav tako pa je mogoče, da se pod zemljo naredi tudi muzej s temi najdbami, pojasnjuje župan.