kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković gre na volitve s svojo stranko, glede svoje kandidature še menca

Deli na:
Janković gre na volitve s svojo stranko, glede svoje kandidature še menca

Foto: Primož Lavre

Ljubljanski župan Zoran Janković je na Kongresnem trgu v Ljubljani sporočil, da bo aktivno sodeloval na skorajšnjih predčasnih parlamentarnih volitvah, na katere gre s svojo programsko stranko. Ni se še odločil, ali bo kandidiral, kandidate za stranko tudi še zbira.

Kakšno bo ime županove stranke, še ni jasno. Omenja se možnost Pozitivna Slovenija (PS) - Janković je omenjal tudi pozitivno listo kandidatov - a zaenkrat je ime še Stranka Zorana Jankovića. Ne namerava se pridružiti kateri od predvolilnih koalicij, ampak bo nastopala samostojno. Programa stranka še nima. "Želimo spremeniti sistem vrednot, delati v dobro vseh državljanov," pravi. Na volitvah ciljajo na zmago, pravi Janković. Do 9. novembra bodo po vsej Sloveniji zbirali predloge za kandidate za nastop na listi in za strankin program.

Glede svoje kandidature še koleba. Obstaja "ziheraška" možnost, da ostane župan in se javi za mandatarja, če stranka na volitvah osvoji večino. "Drugi scenarij je, da se javim za poslanca kot prvi na kandidatni listi in da prevzamem riziko, da izgubim tri leta z najboljšo ekipo na svetu." V parlamentu se kot poslanec ne vidi,  "moj karakter je vedno bila izvršilna funkcija". O sebi ima precej visoko mnenje: "V gospodarstvu, brez zamere, od vseh potencialnih kandidatov, menim, sem največ pokazal." Dokončno odločitev bo sprejel do 9. novembra.

Na Kongresnem trgu se je v pričakovanju Jankovićevega nastopa zbralo nekaj sto ljudi, med njimi seveda veliko število predstavnikov medijev. Eden od obiskovalcev shoda je  kričal "Tito partija, Tito heroj!" V množici je bilo precej starejših, ki so govorili polomljeno slovenščino. Ker je govoril le izbranim novinarjev s kamerami, ga nihče ni dobro slišal (Janković namreč ni imel megafona), kar je povzročilo nekaj razburjenja. Kljub temu bi lahko njegov nastop opredelili kot javni shod, navsezdanje je javno povedal, kje bo sporočil odločitev, da so ljudje prišli. Shod bi moral prijaviti na upravni enoti, česar pa ni storil.

Jankovića so ob nastopu spremljale tudi žena Mija, njegova snaha Vesna, žena Jureta Jankovića, in celo nova punca starejšega sina Damjana, 19-letna Egipčanka Ursula Gawish. Župan je sicer še včeraj izjavljal, da sta Damjan in Jure polnoletna in odgovorna za svoja dejanja, da z njegovo kandidaturo nimata nič, a družbe in podpore njunih spremljevalk se ne brani.

Ob tem, ko je odgovarjal na novinarska vprašanja v zvezi s stranko, naj bi Janković izjavil, da ni njegov problem, če bo ustanovljena pravi čas in da če želijo, da on nastopi na volitvah, bodo že poskrbeli, da bo registrirana pravočasno. Kdaj jo bo sploh ustanovil, pa ni povedal.

Janković je sicer še pred dobrim mesecem v intervjuju za Nedelo zatrdil, da se ne vidi v vlogi mandatarja, da za kaj takega "ni šans". Včeraj je nato izjavil, da je o nastopu na volitvah pričel razmišljati po nezaupnici vladi Boruta Pahorja.

Včeraj ga je skupina 26 znanih Slovencev pozvala, naj gre na volitve.