Revija Reporter
Slovenija

Janez Šušteršič: Golobova karizma name ne deluje, ker poslušam, kaj govori

Ana Jud
7 5.476

14. maj. 2023 20:00 Osveženo: 10:03 / 15. 5. 2023

Deli na:

Janez Šušteršič

Primož Lavre

Dr. Janez Šušteršič je ekonomist, ki je doktoriral iz politične ekonomije tranzicije. Po letih profesure je soustanovil impresivno druščino intelektualcev - resetiranci. Istega leta se je rodila Državljanska lista Gregorja Viranta, dr. Šušteršič je postal njen podpredsednik. Stranka je prišla v parlament in vlado, v kateri je dr. Šušteršič pustil odtis kot minister za finance.

V pogovoru za Reporter si dr. Šušteršič želi, da bi se ex-resetiranci srečali na okrogli mizi. Epizode z Državljansko listo ne obžaluje, a v politiko se ne bo vrnil. Je liberalec, ki je nazadnje volil NSi.



Dr. Šušteršič razloži, da je aktualna vlada najkoristnejša za Levico, ministra Luko Mesca pa poziva, da pojasni epilog afere z zasužnjenimi Indijci, ki so jih v znani ljubljanski avtopralnici zlorabljali za poceni delovno silo. Škandal je odpihnil predstojnika delovne inšpekcije. Spoštovani minister Mesec, povejte, kaj ste naredili z izkoriščenimi reveži, poziva Šušteršič ministra.

Dr. Janez Šušteršič in avtorica intervjuja javno sprašujeta informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, zakaj ni urgirala, ko je Golobova vlada ukazala izdelavo seznama uradnikov, ki jih je imenovala, zaposlila in prerazporedila Janševa vlada? Seznam naj bi očitno služil kakor osnova za čiščenje!

Informacijska pooblaščenka bi morala nemudoma reagirati tudi v primeru brisanja napotnic, ki se ga je spomnil minister za zdravje Bešič Loredan. Gre za nedopusten poseg v zasebno zdravstveno dokumentacijo, ki beleži visoko občutljive podatke o pacientih. Zaradi utemeljenega suma malomarnega ravnanja z zasebnimi podatki, smo ministra že pred meseci prijavili Prelesnikovi, ona pa še kar molči? Dr. Šušterič vljudno pričakuje, da se bo sedaj končno oglasila?

Aktualni finančni minister Klemen Boštjančič je pred leti - ko je vodil Adrio Airways - prosil za sestanek z našim intervjuvancem, ki je bil tedaj minister za finance; a dlje od kabineta Boštjančič ni uspel priti. Dr. Šušteršič zato opozarja slovenski narod: "Kaj vam to pove o mentaliteti direktorjev državnih firm, če oni sami, na lastno pobudo, iščejo pot do politikov? Človek z mentaliteto vazala naj bi zdaj skrbel za učinkovito upravljanje državnega premoženja, da se politika ne bi vmešala v državna podjetja in tam kadrovala?"

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24