Revija Reporter
Slovenija

Janez Janša v svoji vladi ne želi Vide Čadonič Špelič, ministri iz vrst NSI bodo mladi neizkušeni fantje, ki jih bo prekaljeni prvak SDS pohrustal za malico

Igor Kršinar

4. mar. 2020 17:31 Osveženo: 17:55 / 04. 3. 2020

Deli na:

Vida Čadonič Špelič je na kandidaturo pristala v primeru, če se z njo strinja Janša, ta pa jo je zavrnil z argumentom, da je kot glavna tajnica SKD v času Drnovškove vlade preveč dobro sodelovala z Gregorjem Golobičem

NSI

Saj ni res, pa je, lahko rečemo ob pogledu na izbor kandidatov, ki naj bi ga NSI predlagala za ministre v tretji Janševi vladi: Matej Tonin, Jernej Vrtovec in Janez Cigler Kralj.

Med njimi nekoliko izstopa prvak Matej Tonin, ki je bil na začetku tega mandata predsednik državnega zbora, poslanec je od leta 2011, med drugim je bil član odbora za obrambo in je zelo dober kandidat za obrambnega ministra.

Ministrstvo za infrastrukturo naj bi prevzel Jernej Vrtovec, ki zelo dobro vodi preiskovalno komisijo o slabi banki, je tudi član odbora za zdravstvo, poslanec je od leta 2014. Resor za infrastrukturo pa je res velik zalogaj, eden najbolj zahtevnih, saj se bo moral spopadati z gradbenim lobijem.

Jernej Vrtovec naj bi prevzel ministrstvo za infrastrukturo, Matej Tonin pa za obrambo.

Bobo

Prva izbira prvaka NSI za ministra za infrastrukturo naj bi sicer bil podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak, ki pa je ponudbo zavrnil. Ima dolga leta izkušnje v politiki, bil je tiskovni predstavnik prve Janševe vlade in vodja kabineta obrambnega ministra pri Alešu Hojsu, zdaj pa je direktor ene od družb T2.

Če bo Janša predlog sprejel, potem ko je zavrnil Čadoničevo, potem se ni mogoče znebiti vtisa, da želi prvak SDS v kali uničiti NSI in njene nove neizkušene mlade obraze.

Najbolj se je zapletlo pri ministrstvu za delo in socialo, ki ga je Janez Janša nekako vsilil NSI, saj ga nobena druga stranka ni hotela. Najprej se je kot kandidat za ministra omenjal Cveto Uršič, nekdanji direktor direktorata za invalide in generalni sekretar Slovenske Karitas. Toda stranki je sporočil, da se vidi kvečjemu na mestu državnega sekretarja.

Nato je Tonin za ministrico povabil Vido Čadonič Špelič, nekdanjo direktorico veterinarske uprave in državne sekretarke na kmetijskem ministrstvu pri Francu Bogoviču, zdaj pa je direktorica občinske uprave Novo mesto.

Čadoničeva je na kandidaturo pristala v primeru, če se z njo strinja Janša, ta pa jo je zavrnil z argumentom, da je kot glavna tajnica SKD v času Drnovškove vlade preveč dobro sodelovala z Gregorjem Golobičem, ki je bil takrat generalni sekretar LDS.

Zdaj je kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, ki je strokovni sodelavec v poslanski skupini NSI.

FB

Zdaj je kandidat za ministra Janez Cigler Kralj, ki je strokovni sodelavec v poslanski skupini NSI in nima nobenih političnih izkušenj. Če bo Janša predlog sprejel, potem ko je zavrnil Čadoničevo, potem se ni mogoče znebiti vtisa, da želi prvak SDS v kali uničiti NSI in njene nove neizkušene mlade obraze.