Revija Reporter
Slovenija

Janez Janša prevzel KGZS: njegov kandidat Podgoršek je novi predsednik

STA

25. okt. 2024 13:45 Osveženo: 13:47 / 25. 10. 2024

Deli na:

Jože Podgoršek, novi predsednik KGZS

Bobo

Novoizvoljeni člani sveta KGZ so na današnji ustanovni seji za novega predsednika zbornice izbrali nekdanjega kmetijskega ministra in predsednika foruma za kmetijstvo in podeželje SDS Jožeta Podgorška. Njegov protikandidat je bil mlad hribovski kmet Žiga Kršinar. Dosedanji predsednik Roman Žveglič kandidature ni vložil.

Na današnji ustanovni seji so novoizvoljeni člani sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGSZ) iz svojih vrst poleg predsednika izvolili še oba podpredsednika ter člane upravnega in nadzornega odbora za prihodnje štiriletno obdobje.

Kandidaturi za predsednika sta vložila Podgoršek in Kršinar, sicer predstavnik Društva SKZ - Slovenske kmečke zveze. Podgoršek je od članov sveta prejel 36 glasov, Kršinar pa 17. Trije člani sveta pa so oddali prazne glasovnice.

Zdajšnji predsednik zbornice Roman Žveglič, ki se ga je v medijih omenjalo kot morebitnega Podgorškovega protikandidata, se na koncu ni podal v boj za nov mandat.

Podgoršek je v krajši predstavitvi svoje kandidature spomnil, da so v Forumu za kmetijstvo in podeželje SDS, ki je močno slavil na volitvah v svet KGZS v začetku meseca, svoj program za volitve v organe zbornice skupaj s kmeti snovali leto dni in ga predstavljali na terenu. "Zatrdim lahko, da s ponižnostjo sprejemamo ta volilni rezultat in seveda se zavedamo izjemne odgovornosti, ki smo jo dobili," je dejal.

Napovedal je, da se bodo v forumu, ki ima 21 od skupno 57 svetniških mest, v prihodnje "poskušali boriti za slovenskega kmeta in gozdarja". "Slovenski kmet si zasluži mesto v slovenskem prostoru, ki mu pripada, nenazadnje se ukvarja s pridelavo hrane, izvaja ključno dejavnost za to, da smo tudi v Sloveniji lahko siti," je podčrtal.

Novoizvoljeni predsednik bo funkcijo nastopil 2. novembra.