900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Janša in Jelka Godec se lahko skrijeta v mišjo luknjo (KOMENTAR)

Deli na:
Janez Janša in Jelka Godec se lahko skrijeta v mišjo luknjo (KOMENTAR)

Janez Janša in Jelka Godec - Foto: STA

Janez Janša in Jelka Godec se lahko skrijeta v mišjo luknjo. Zadnji dve leti tretje Janševe vlade sta bili lakmusov papir, kako se SDS v resnici bori s korupcijo v zdravstvu. Eno so besede, drugo dejanja. Ko si na oblasti, narediš tisto, kar si obljubljal, ko si bil v opoziciji.

SDS je v opoziciji marsikaj obljubljala, poslanci z Godčevo na čelu so v parlamentarni preiskovalni komisiji o preplačanih žilnih opornicah opravili veliko delo, a ko je stranka v letu 2020 prišla spet na oblast, korupcije v zdravstvu ni bilo konec. Med pandemijo novega koronavirusa, pod krilatico reševanja življenj, se je prav razcvetela.

Še več, v medije so lani zašle fotografije Janeza Janša, ki se je pred leti z družino med poletnimi počitnicami na Hrvaškem vozil na jahti enega največjih dobaviteljev slovenskega javnega zdravstva, poslovneža Andreja Marčiča, pri katerem je bil, spet naključje, kar precej let zaposlen Janšev najstarejši sin iz prvega zakona.

Tako na jahti kot kasneje doma v Janševi dnevni sobi, pred leti pa tudi na luksuznem golfskem igrišču na rajskem otoku Mavriciju v Indijskem oceanu je Janši in Marčiču delal družbo eden največjih lobistov Božo Dimnik, katerega hči Diana je prav tako ena večjih dobaviteljic javnega zdravstva.

Danijel Bešič Loredan si je zelo želel ministrskega stolčka, zdaj pa ima priložnost, da naredi tisto, kar ni uspelo njegovim predhodnikom. Naj vlada, Borut Miklavčič pa naj uživa na svoji jahti.

Maske, kako se SDS bori proti korupciji v javnem zdravstvu, so padle že za časa prve Janševe vlade. Tedanja ministrica za zdravstvo Zofija Mazej Kukovič se je pred kamerami veselo gugala na gugalnici z Ivanom Zidarjem, ko ji je gradbeni baron pred volitvami 2008 predajal ključe nove Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Zidarjev SCT je dolgih 11 let gradil tudi Onkološki inštitut, kjer je bilo odkritih veliko napak in pomanjkljivosti, a je ista Mazej Kukovičeva kljub temu v imenu vlade prevzela stavbo. Da naj ukrepa proti Zidarju, je tedanjega premierja Janšo osebno prepričeval kirurg Erik Brecelj, a je naletel na gluha ušesa.

Sliši se neverjetno – Janševa vlada je ščitila Ivana Zidarja, gradbenega maziljenca zloglasnega komunističnega funkcionarja Ivana Mačka - Matije. Dogovor z SCT o odpravi napak na Onkološkem inštitutu pa je bil dosežen šele pod Pahorjevo vlado, ko je zdravstveni resor vodil Dorjan Marušič.

Je naključje, da je SDS po dveh letih na oblasti, ko so šle mimo že vse glavne dobave respiratorjev, hitrih testov itd., šele januarja letos skozi parlament spravila novelo zakona o javnem naročanju, s katero bi se tudi z uvedbo referenčnih cen pri naročanju medicinskih pripomočkov in materiala zmanjšala tveganja za netransparentno porabo javnega denarja?

Šele mesec dni pred zadnjimi volitvami pa je bil pri vladi ustanovljen urad za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in opreme. Za vršilca dolžnosti direktorja so imenovali kar vodjo kabineta prejšnjega notranjega ministra Aleša Hojsa. Dve leti med epidemijo so, ne more biti drugače, zavestno dopuščali divji zahod, da se je na veliko kradlo in pretakalo javni denar v zasebne žepe posvečenih, šele pred volitvami so se zbudili.

Šele potem ko so Slovenijo pretresale afere s spornimi dobavami respiratorjev in hitrih testov, s čimer se zaradi sumov kaznivih dejanj ukvarjajo organi pregona, med osumljenimi pa je tudi Janšev gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Za vlado Roberta Goloba so velika pričakovanja, da bo vendarle presekala ta gordijski vozel korupcije v zdravstvu. Novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je obljubil, da bodo šli v boju proti korupciji do konca. Zaradi tega naj bi bile še posebej živčne tiste skupine, ki so že več kot 20 let navajene na provizije iz zdravstvenih poslov, se je ob tem pridušal.

Toda vladni ukrepi za boj proti korupciji v zdravstvu naj bi prišli na vrsto šele v drugi fazi posegov na zdravstvenem področju, šele čez leto in pol, ko bi na osnovi natančne analize stanja pripravili predlog sistemskih sprememb. Do takrat pa bodo nabave očitno še naprej tekle po starem?! Še več, skupino zdravnikov (zdravstvo.si) je nedavno razburil umik novele zakona o javnem naročanju, ki ga je januarja sprejela Janševa vlada. Menijo, da je Golobova vlada naredila korak nazaj v boju s korupcijo pri javnih naročilih.

Foto: Primož Predalič - Silvester Šurla

Na določene pomanjkljivosti novele je sicer že v času njenega sprejemanja med drugimi opozarjala tudi KPK, da bodo celo prinesla nova korupcijska tveganja, a po drugi strani se je sistem določanja referenčnih cen izkazal za dobrega pri naročanju zdravil, saj javne nabave potekajo po cenah, ki so med najnižjimi v Evropi. Če sistem deluje pri zdravilih, zakaj ne bi še pri medicinskih pripomočkih in materialu?

»V vladi ne sme biti Boruta Miklavčiča, socialnih demokratov in Janše, če se hočeš boriti proti korupciji v zdravstvu. V tej vladi pa ni samo Janša,« mi je ob zadnjih kadrovskih menjavah v javnih zdravstvenih zavodih dejal dober poznavalec tega področja.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan v zadnjih anketah javnega mnenja kotira zelo visoko, je na prvem mestu, celo pred Robertom Golobom in Borutom Pahorjem. Pričakovanja ljudi so velika, upajmo le, da se jim ne bo izneveril. Ministrskega stolčka si je zelo želel, zdaj pa ima priložnost, da naredi tisto, kar ni uspelo njegovim predhodnikom. Naj vlada, Borut Miklavčič pa naj uživa na svoji jahti.