ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jadranka Juras in pobijanje lokalnega prebivalstva na misijah: Slovenska vojska zahteva opravičilo!

Deli na:
Jadranka Juras in pobijanje lokalnega prebivalstva na misijah: Slovenska vojska zahteva opravičilo!

Jadranka Juras v oddaji Zadnja beseda. - Foto: TV Slovenija

Obrambni minister Matej Tonin in poveljnik poveljstva sil SV Miha Škerbinc sta obsodila izjavo Jadranke Juras v sobotni oddaji na TV Slovenija. Besede Jurasove o "pobijanju lokalnega prebivalstva" na misijah v tujini, je prvi označil za "velik škandal", drugi za globoko žalitev. Na RTV Slovenija so opozorili, da je bila izjava izvzeta iz konteksta.

Gostje sobotne oddaje Zadnja beseda na TV Slovenija so v okviru razprave o dogajanju v družbi med drugim komentirale tudi smiselnost naložb v Slovensko vojsko (SV) v višini 780 milijonov v šestih letih, kot to predvideva nedavno sprejeti zakon o zagotavljanju sredstev za investicije. V kontekstu razprave o tem vprašanju so se dotaknile tudi vloge vojska na misijah v tujini.

"Sama smatram, da je velika odgovornost to, da ti hodiš na misije in tam pobijaš lokalno prebivalstvo," je v oddaji med drugim dejala gostja Jadranka Juras. Kot je dodala, je velika odgovornost tudi to, da slovenski vojaki "hodijo nekam, kjer v bistvu ne branijo Slovenije, vendar so vpleteni v globalno vojno proti terorizmu, ki traja že od 2001 in ji ni videti konca".

V delu politične javnosti je ta izjava naletela na buren odziv. Obrambni minister Tonin jo je označil za izpad. "Očitno so za uničenje Slovenske vojske dovoljena vsa sredstva! Velik škandal in sramotenje Slovenske vojske! Višek vseh viškov," je navedel na Twitterju.

Poveljnik poveljstva sil SV Škerbinc pa je v izjavi za medije poudaril, da jih namigi na to, da pripadnice in pripadniki SV hodimj na misije zato, da bi pobijali lokalno prebivalstvo, žalostijo ter globoko žalijo njihovo profesionalno dostojanstvo.

Kmalu bo po njegovih besedah četrt stoletja, odkar SV sodeluje v okviru različnih mednarodnih organizacij pri zagotavljanju globalnega mir in varnosti. V vsem tem času nikoli in nikjer ni prišlo do kakršnega koli omembe vrednega incidenta, pripadnice in pripadniki SV so naloge zmeraj opravljali častno in odgovorno, je povedal.

Kot je poudaril poveljnik poveljstva sil, ni prav, da se zavoljo političnih ali kakšnih drugih interesov SV uporablja za talca, "da se na naš račun dosegajo neki drugi cilji". Zatrdil je, da so pripadnice in pripadniki SV v službi domovine in da je to vojska vseh slovenskih državljank in državljanov.


Kadar se kritično govori o SV oz. njenih pripadnicah in pripadnikih, naj se to ne počne na žaljiv način, ampak z argumenti, je še pozval. Po prepričanju Škerbinca bi bilo zato prav, da bi se Jurasova pripadnicam in pripadnikom SV za svojo izjavo opravičila.

Glede sredstev, predvidenih v nedavno sprejetem zakonu, pa je Škerbinc povedal, da se omenjena vsota sicer sliši velika, a je to še vedno veliko manj od tistega, kar bi potrebovali za izgradnjo potrebnih zmogljivosti, da bi bilo za obrambo domovine ustrezno poskrbljeno in da bi zagotovili potrebno raven kredibilnosti tudi v okviru kolektivne obrambe.

V službi za odnose z javnostmi pri RTV Slovenija so za STA navedli, da izjave njihovih gostov ne komentirajo, opozarjajo pa, da je bila konkretna izjava "iztrgana iz konteksta, ki govori o globalnih geostrateških razmerah".

Iz razprave je po navedbah RTV Slovenija mogoče razumeti, da "so komentatorke govorile v prid Slovenski vojski", omenjale so tudi srečanje z vojakinjami Slovenske vojske v studiu oddaje Zadnja beseda pred časom.

Poleg izpisa celotnega konteksta izjave Jurasove so spomnili tudi na izvajanje druge gostje Katarine Kresal, ki je "nedvoumno pojasnila, da je večina misij slovenskih policistov in vojakov izobraževalne narave ter dodala, da v tem vidi koristen prispevek k ohranjanju vsesplošnega miru".

Dodali pa so tudi poznejšo izjavo Jurasove, v kateri je zatrdila, da nasprotovanje 780 milijonom evrov za investicije v SV ne pomeni, da je proti slovenskim vojakom.

Prav tako so komentatorke po pojasnilih RTV Slovenije jasno izrazile skrb za življenja in zdravje slovenskih vojakov. "Če je kdorkoli izjavo, ki je bila izvzeta iz konteksta, razumel kot obtožbo, je iz zgoraj navedenega jasno, da je bil namen ravno nasproten - želeli smo soočiti mnenja ob aktualnem vprašanju v slovenski družbi," so še zapisali na RTV Slovenija.