1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Izvedenec o usodnem udarcu v glavo

Deli na:
Izvedenec o usodnem udarcu v glavo

Foto: iStock

Na kranjskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem sodnega izvedenca medicinske stroke nadaljevalo sojenje 33-letnemu Dejanu Pejiću, ki naj bi julija lani v Tržiču tako udaril 40-letnega Rajka Foliča, da je ta padel in umrl. Obramba je predlagala še postavitev sodnega izvedenca reanimacijske stroke.

Kot je na včerajšnjem zaslišanju povedal izvedenec medicinske stroke Armin Alibegović, je bilo pri smrti Foliča prisotnih več elementov, nobenega od njih pa ne more izključiti. Folič je po tem, ko ga je Pejić udaril in mu zlomil nos, padel na tla, kjer je nezavesten obležal in se zadušil s krvjo.

Ob tem je bil Folič močno alkoholiziran in pod vplivom tablet. Kot je ocenil izvedenec, je bil Folič pod izrazitim vplivom psihoaktivnih snovi in z 1,7 promila alkohola v krvi. Vendar pa je pokojni kronično zlorabljal alkohol, zato ni jasno, kako je takšna koncentracija alkohola in tablet vplivala na njegovo stanje.

Izvedenec je pojasnil, da samo zlom nosu verjetno ne bi bil smrten, a tega ne more z gotovostjo trditi. Vzrok za nezavest bi bil lahko tudi udarec v nos, vendar izvedenec meni, da je bil bolj verjeten vzrok poškodba zatilja ob padcu na tla. Če bi obstal na nogah, bi Folič verjetno preživel.

"Ne moremo mimo dejstva, da je prejel udarec in se znašel na tleh, tudi če je bil pod vplivom alkohola ali drugih substanc. Vsi elementi so sodelovali pri smrti, ampak nobenega ne morem določiti kot edinega," je dejal izvedenec.

Obramba je nato predlagala postavitev še enega izvedenca, in sicer reanimacijske stroke, ki bi odgovoril na vprašanja, ali so bili postopki oživljanja pri poškodovanem Foliču izvedeni v skladu s standardi in zdravstveno stroko, zlasti glede na dejstvo, da so reševalci kot vzrok smrti navedli zlom vratu in iz tega izhajali pri reanimaciji, ki so jo prekinili že po eni minuti.

Izvedenec naj bi odgovoril na vprašanji, ali bi bil postopek oživljanja Foliča drugačen v primeru pravilne ugotovitve njegovega stanja ter kakšen bi bil izid postopka v tem primeru. Pri Foliču namreč niso bile izvedene intubacija, aspiracija, defibrilacija in uporaba adrenalina.

Tožilka predlogu obrambe po postavitvi še enega izvedenca nasprotuje. Kot je dejala, je že iz včerajšnjega pričanja izvedenca jasno, da tudi bolj intenzivno oživljanje ne bi prineslo učinkov in da je v začetni fazi postopek oživljanja, ne glede na to ali gre za zlom tilnika ali zadušitev s krvjo, podoben.

Sodnica Andrijana Ahačič bo o predlogu odločila, ko bo preučila prepis glavne obravnave. Nato bo jasno, kdaj in kako se bo nadaljevalo sojenje, ki traja od konca lanskega leta. Obtoženi Pejić pa v tem času ostaja v hišnem priporu.