palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Objavljamo posnetek, ki naj bi »diskreditiral« Goloba: Bosanci so mu ponujali 15 odsotni delež lastništva v skupnem podjetju, ne pa podkupnine

Deli na:
Objavljamo posnetek, ki naj bi »diskreditiral« Goloba: Bosanci so mu ponujali 15 odsotni delež lastništva v skupnem podjetju, ne pa podkupnine

Akterja se pogovarjata o 15-odstotnem deležu, ki naj bi ga v podjetju (in s tem tudi poslu) obdržali Slovenci. - Foto: Dnevni avaz

»Afera 15%: kako je na posnetku bosanskih obveščevalnih služb, ki je nastal za notranji obračun v BIH, na koncu izplavalo ime kandidata za predsednika slovenske vlade Roberta Goloba?« napoveduje odgovorni urednik Planet TV Mirko Mayer v tvitu, ki ga je tik pred obiskom v Grosuplju delil tudi premier Janez Janša.

Ob tem se sklicuje na posnetek, ki naj bi ga objavili v njihovi današnji informativni oddaji. Toda iz posnetka, ki smo ga pridobili tudi mi, ni nikjer govora o podkupninah. Akterja se pogovarjata o 15-odstotnem deležu, ki naj bi ga v podjetju (in s tem tudi poslu) obdržali Slovenci.

Na posnetku sta Nihad Spahalić, takratni direktor družbe Intrade Energija, katere polovični lastnik je bil slovenski Istrabenz slovenski inženiring, hčerinska družba Istrabenz-Gorenje Energetski sistemi (IGES), ki ju je takrat vodil Robert Golob, drugi sogovornik pa je nekdanji župan Mostarja in lobist Safet Oručević, domnevno tudi zastopnik avstrijskih konkurenčnih podjetij.

Beseda teče o investicijah v hidroelektrarne na Neretvi, za katere so se takrat preko skupnega slovensko-bosanskega podjetja potegovali tudi Slovenci. Toda Bosanci so hoteli znižati slovenski delež na največ 15 odstotkov. Iz posnetka je razvidno, da Spahalić Oručeviću obljublja, da bodo Slovenci znižali svoj delež, da bi tako lažje prišel do posla.

Tako na 2.55 minuti posnetka Spahalić pravi svojemu sogovorniku: »Veš, kakšne napore moram jaz vložiti v to, da ga prepričam, da ima samo 15 odstotkov. Ker je nosilec tega projekta moj generalni prijatelj Robert Golob, to je doktor, ki je bil, sem mu rekel: Robert, naredi to zame, sprejmi 15 odstotkov (deleža – op.p.), zato je ostalo pri teh 15 odstotkih.«

Iz posnetka je še razvidno, da se za posel poteguje še več podjetij, Oručević bi najraje videl Američane, medtem ko ga Spahalić prepričuje, da za to nimajo interesa, ker so to zanje premajhni projekti. Če pa bi že šli v to, potem bi hoteli vse. Slovenci pa se bodo po Spahalićevih besedah zadovoljili s temi 15 odstotki, ki jih vseskozi omenja.

Robert Golob se na posnetku pojavi še v zadnjem delu posnetka, na 7.50 minuti, ko Oručević reče Spahaliću: »Ta Golob bo tisti, ki ga boš lahko ti privlekel«, pri čemer je jasno, da kot družbenika. V pogovoru omenjata različne bosanske politike, tudi Milorada Dodika iz Republike Srbske, pri katerem Spahalić preklinja, da se njemu j… za Dodika.

Omenjeni posnetek dopolnjuje transkripcijo, ki so jo leta 2009 objavili v časopisu Dnevni avaz, na podlagi katerega je dve leti pozneje nastal članek v Reporterju, ki ga zdaj skušajo zlorabiti v SDS in njihovih medijskih podaljških. Med drugim se nanj sklicuje tudi premier Janša. 

Toda iz omenjenega članka ne izhaja, da bi Golob pri tem poslu prejel kakšno podkupnino niti da bi jo on komu dal. Nasprotno, v članku piše, da je Spahalić rekel, da je lahko slovenski delež v lastništvu družbe, ki bo gradila hidroelektrarne, največ 15-odstoten.

Jankovićev Robert Golob je slovenski elektrotajkun | Revija Reporter

Podobno je razbrati tudi iz transkripcije, ki smo jo danes dopoldne povzeli na portalu reporter.si, v njej pa Golob sploh ni omenjen.

Ekskluzivno! Kako so v SDS vpregli tuje obveščevalne službe, da bi diskreditirali Roberta Goloba | Revija Reporter

Ne takrat ne danes nismo Golobu očitali, da bi prejel 15-odstotno podkupnino, kot to zdaj počnejo v SDS in njeni medijski lakaji. Gre za zgodbo o spopadu med dvema bošnjaškima političnima opcijama, med zmerno Stranko za BIH takratnega predsednika Harisa Silajdžića in nacionalistično SDA poznejšega predsednika Bakirja Izetbegovića, v kateri je krajši konec potegnila prva, z njo pa tudi slovenski iskalci poslov na Balkanu.

Zajedničkim projektima do sedam milijardi KM (nezavisne.com)

Zgodba pa je prišla v javnost, ker je SDA skušala diskreditirati Silajdžića, s katerim sta bila povezana oba sogovornika, zato je transkripcijo posnetkov iz prisluškovanja objavil časopis Dnevni avaz, čigar lastnik je medijski mogotec Fahrudin Radončić, ki je bil pozneje celo dvakrat obrambni minister BIH.