boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ivan Zidar kot Mubarak

Deli na:

Nekateri menijo, da bi morali Zidarja na sodišče privleči kar v bolniški postelji, kot so diktatorja Mubaraka v Egiptu.

Eden od najbolj znanih »velikih« primerov gospodarskega kriminala je pregon Ivana Zidarja, dolgoletnega predsednik uprave SCT in tipičnega menedžerskega prevzemnika. Na ljubljanskem okrožnem sodišču se še vedno ni končalo sojenje v zadevi Čista lopata, kjer gre za korupcijo ob načrtovani gradnji letališkega stolpa na letališču Jožeta Pučnika. Polega Zidarja se v tej zadevi sodi še nekdanji predsednici uprave Vegrada Hildi Tovšak, nekdanjemu predsedniku uprave Primorja Dušanu Črnigoju in še peterici obtoženih. Očitajo jim sprejemanje in dajanje daril ter pomoč pri teh kaznivih dejanjih. Primer je postal zelo odmeven februarja 2008, ko je večja skupina kriminalisti izvedla hišne preiskave po Sloveniji, med pridržanimi so bili tudi trije našteti gradbeniki.

Sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču pod vodstvom sodnice Vesne Podjed traja že od oktobra 2010, zdaj naj bi se le bližalo koncu. Med drugim se sojenje podaljšuje tudi zaradi domnevnih neodložljivih zdravstvenih posegov pri Zidarju, ki pa bi jih po besedah zdravnikov v Kliničnem centru v Ljubljani lahko brez posledic preložili. Nekateri celo menijo, da bi ga morali na sodišče privleči kar v bolniški postelji, kot so diktatorja Hosnija Mubaraka v Egiptu.

Toda Zidar ima na grbi še nekaj kazenskih postopkov, med temi zaradi suma davčne zatajitve pri poslovanju SCT z družbami missing traderji, ki z goljufivim namenom fiktivno pridobijo blago ali storitve, pri tem pa ne plačajo davka na dodano vrednost. Po ugotovitvah davčnih inšpektorjev je SCT v letih od 2004 do 2006 »posloval« s takšnimi družbami pri poslih gradnje avtocest in betonarne. Ob fiktivni prodaji za 360 milijonov tolarjev blaga in storitev naj bi utajili DDV v višini 71 milijona tolarjev. Za še večjo davčno utajo pa gre po mnenju tožilstva pri fiktivnih poslih najemanja svetovalnih storitev za SCT v državah na območju nekdanje Jugoslavije, v Veliki Britaniji, Bolgariji in na otoku Man. Za povsem nepotrebna »svetovanja« je SCT plačal kar 1,9 milijarde tolarjev, ki jih je nato prikazal kot stroške za znižanje davčne osnove.

V tej zadevi je Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala (Skupina) decembra lani vložila obtožnico na ljubljansko okrožno sodišče, ki pa še ni pravnomočna. Glede lažnih družb iz Skupine sporočajo, da so jeseni lani zaslišali obdolžene, sodišče je oktobra izdalo sklep o uvedbi preiskave, pri čemer ne vedo, ali je že pravnomočen. Medklic: Skupina se je nedavno preoblikovala v Specializirano državno tožilstvo za pregon najtežjih kaznivih dejanj v gospodarstvu, organiziranem kriminalu, korupciji.

VEČ V TISKANI IZDAJI