Revija Reporter
Slovenija

Ivan Štuhec: Država je na dobri poti politične krize

Ivan Štuhec

8. jun. 2018 7:09 Osveženo: 7:11 / 08. 6. 2018

Deli na:

Politični položaj po volitvah je skrajno delikaten. Dobili smo močnega relativnega zmagovalca, ki pa je, kot je videti, brez dovolj močnega trdnega koalicijskega partnerja, da bi z njim lažje sestavil vlado.

Tudi NSI namreč ni dosegla tistega, kar si je zadala. Glasovi SLS (2,6 odstotka) so izgubljeni, tu so tudi glasovi za listo Primca in Kanglerja, kar pomeni, da je desni blok izgubil kake štiri ali pet poslancev. Predvsem v SLS bi si morali naliti čistega vina.

Od vseh predsednikov strank, ki so na čelu, ima daleč največ izkušenj Janez Janša, Marjan Šarec je brez njih. Sicer pa glede na izjave slednjega svoje zamisli sploh ne more uresničiti. Šarčeve izjave po objavi vzporednih volitev so bile nediplomatske, neustrezne politični situaciji, v kateri smo se znašli. Izjavljal je namreč, da bi šel v koalicijo s strankami, ki niso bile v vladi oziroma v politiki. Med »starimi« politiki ni le Janša. Če bo sestavljal koalicijo z Židanovo SD in Cerarjevo SMC, bo s tem požrl svoje besede. Kot kaže, se v državni zbor nista prebila ne Alenke Bratušek in ne Karl Erjavec, kar otežuje položaj sestavljanja vlade na levici. Do notranjega pretresa bil lahko prišlo tudi v SMC.

Volitve so politične razmere na Slovenskem le še bolj zapletle. Pri takšnem rezultatu je nemogoče doseči, ker bi bilo za Slovenijo nujno; da bi se najprej spremenila volilna zakonodaja in nato politični prostor izčistil na največ štiri ali pet strank. Ob tako velikem številu strank oziroma list ne more priti do pravih predvolilnih razprav oziroma soočenj, ki si jih volivci zaslužijo. Z drugimi besedami – država je na dobri poti politične krize in ne rešitve.