benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Italijana sta se več dni pripravljala na rop banke, nato bila ujeta že po nekaj metrih

Deli na:
Italijana sta se več dni pripravljala na rop banke, nato bila ujeta že po nekaj metrih

Foto: Arhiv Reporterja

Za ponedeljkov rop banke v središču Izole je policija prijela italijanska državljana z območja Bergama, stara 58 in 49 let, preiskovalni sodnik pa je zanju že odredil pripor. Roparja sta rop načrtovala, saj sta se nekaj dni prej nastanila v Strunjanu in si natančno ogledala poslovalnico. Iz trezorja sta odnesla več kot 50.000 evrov.

Policija je na današnji novinarski konferenci v Kopru predstavila podrobnosti ponedeljkovega neuspelega oboroženega ropa poslovalnice NLB, ko so policisti storilca prijeli že po nekaj metrih bega. Ob tem se je komandir Policijske postaje Izola Zdenko Deželak zahvalil občanu, ki je na operativno-komunikacijski center prijavil, da se v prostorih poslovalnice dogaja nekaj nenavadnega. Prav tako je izpostavil pripravljenost občanov, da pomagajo.

Italijana sta predhodno ukradla avtomobil znamke Alfa Romeo, za rop sta si protipravno pridobila tudi revolver večjega kalibra, eden od osumljenih pa je imel pri sebi tudi ponarejeno osebno izkaznico in ponarejeno italijansko vozniško dovoljenje, je ugotovitve preiskave povzel pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Senad Jušič.

Policija je ugotovila tudi, da sta se storilca v Slovenijo pripeljala vsak s svojim vozilom in se nastanila na območju Strunjana. Vsaj tri dni pred ropom sta si ogledala območje in sam objekt, kjer sta potem izvedla rop.

Med ropom sta zoper bančne uslužbenke uporabila tako silo kot grožnje z orožjem ter jih prisilila, da so odprle trezor. Iz njega sta vzela večjo količino denarja različnih valut, manjšo vsoto denarja pa sta vzela tudi uslužbenkam. Jušič je navedel, da sta Italijana odnesla "krepko čez 50.000 evrov".

Poleg Italijanov so kriminalisti začasno odvzeli prostost tudi 20-letni Ukrajinki s stalnim prebivališčem na območju Bergama, ki je z osumljencema prišla v Slovenijo in se z njima tudi nastanila v Strunjanu. Med preiskavo so ugotovili, da Ukrajinka ni sodelovala pri ropu niti pri pripravah nanj, zato so jo izpustili.

Oba osumljenca sta sicer stara znanca policije z obsežnejšo predkaznovanostjo zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in izsiljevanj. 58-letnik trenutno prestaja osemletno zaporno kazen in se ni vrnil v zapor iz prostega izhoda. Na begu je bil od prejšnjega konca tedna, je navedel Jušič.

V torek zvečer so osumljenca privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanju odredil pripor, zoper njiju pa so podali ovadbe za kazniva dejanja ropa, prikrivanja, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva ter zaradi ponarejanja listin.