Revija Reporter
Slovenija

Iskala naj bi morilca, ki bi maščeval sinovo smrt, in padla v past

STA
40 826

24. jul. 2024 10:12 Osveženo: 10:18 / 24. 7. 2024

Deli na:

Obtožena Lidija Bajželj z odvetnikom Davidom Slugo.

Damjana Žist/Večer

Na sojenju zakoncema Lidiji Giuliatti Bajželj in Igorju Bajžlju, ki sta obtožena napeljevanja k umoru, je v torek pričala kronska priča tožilstva Enes Muković. Kot poročajo mediji, je priča med drugim povedala, da je z dogovarjanjem za izvedbo umora po naročilu želela zgolj oškodovati obtožena in jima vzeti denar.

Kot je po poročanju medijev še izpovedal Muković, zadeva nikoli ne bi prišla na sodišče, če o tem, da naj bi obtožena nekomu že plačala za umor, ne bi sam povedal moškemu, za katerega naj bi obtožena želela, da se ga umori.

Sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka pred sodnim senatom, ki ga vodi Tina Lesar, tožilka Zvonka Knavs zakoncema očita napeljevanje k umoru, saj naj bi se želela maščevati moškemu, ki je bil po njunem kriv, da je pred nekaj leti zaradi prevelike količine zaužite droge umrl njun 32-letni sin. Muković, naj bi bil tisti, ki je zanju iskal morilca.

Obtožena je po smrti sina na Facebooku ustvarila profil Pravica za Andreja in na ta način skušala izvedeti, kako je prišlo do smrti. Tožilstvo v obtožnici trdi, da sta obtožena za sinovo smrt okrivila moškega z Rakove jelše, ki naj bi bil sinu dal smrtni odmerek, zato naj bi skovala morilski načrt.

Že med 16. avgustom 2019 in 7. avgustom 2022 naj bi najmanj eni osebi, najverjetneje pa dvema, naročila umor in v ta namen plačala 15.000 evrov. Umor ni bil izveden, denar zakoncev pa naj bi te osebe zapravile v igralnici, zato sta po mnenju tožilstva iskala novega morilca, ki naj bi jima ga pomagal poiskati Muković. Obtožena sicer očitke tožilstva zanikata.

Muković ima sicer že zajeten kazenski dosje. Zaradi različnih kaznivih dejanj je v zaporu preživel že 13 let, trenutno pa je še v več kazenskih postopkih. Kot je sodišču povedal sam, mu tožilstvo med drugim očita, da je organizator mednarodne hudodelske združbe za trgovanje z ljudmi.