stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Intervju: župan Janković

Deli na:

Ljubljančani spoštujejo jasno besedo, je v pogovoru za STA ob polovici mandata dejal ljubljanski župan Zoran Janković. "Jaz se ne sprenevedam," je zatrdil in dodal, da bi lahko vsakemu rekel, da bo razmislil, ampak se mu zdi bolje, da takoj pove, kaj je možno in kaj ne. Glede na vedno glasnejše očitke opozicije župan meni, da so se začele volitve.

Ljubljančani spoštujejo jasno besedo, je v pogovoru za STA ob polovici mandata dejal ljubljanski župan Zoran Janković. "Jaz se ne sprenevedam," je zatrdil in dodal, da bi lahko vsakemu rekel, da bo razmislil, ampak se mu zdi bolje, da takoj pove, kaj je možno in kaj ne. Glede na vedno glasnejše očitke opozicije župan meni, da so se začele volitve.

Na vprašanje, zakaj se toliko ljudi v zadnjih dveh letih povezuje v civilne iniciative, je Janković dejal: "Ne vem, če je to tako veliko ljudi, res pa je, da so bolj glasni. To je dejstvo, ker jim tudi vi dajete priložnost. Takoj ko nekdo pljuje, dobi prostor v medijih." Za župana je civilna iniciativa legalna in legitimna, opozarja na tisto, kar se dogaja na terenu. Ob tem pa je pojasnil, da so se ljubljanske civilne iniciative na koncu združile in želijo spremeniti predlog prostorskega plana, od Mestne občine Ljubljana (MOL) pa pričakujejo denar, da bodo za to plačale strokovnjake.

Navedel je dva primera. Civilna iniciativa prebivalcev Črnuškega Broda je župana med obiskom v Črnučah opozorila, da v prvem osnutku prostorskega plana ni bilo vrisanih njihovih hiš, dogovorili pa so se tudi, kje bi bila industrijska cona. "Zdaj so prišli do tega, da južno od Brnčičeve ne želijo ničesar drugega, ker je vse do Save vodovarstveno območje, zato razen njihovih 32 hiš tam naj ne bi bilo nič," je pojasnil župan.

Ista civilna iniciativa pa se po njegovih besedah združuje z Društvom vrtičkarjev Ljubljana, ki onesnažuje vodovarstveno območje ob Savi, kar je samo čez cesto. "Malo egoistična je miselnost 'pri nas nič, na drugi strani pa lahko'," je dejal Janković. Ob tem se je vprašal, kako je s prostorskim planom povezano Šentjakobsko gledališče. Strategiji razvoja kulture v Šentjakobskem gledališču po njegovih besedah niso nasprotovali, zdaj pa skupaj z drugimi civilnimi iniciativami nasprotujejo prostorskemu planu. S tem po Jankovičevem prepričanju civilne iniciative izgubljajo svoj pomen.

Glede opozicije in njihovih očitkov pa je župan prepričan, da so se že začele lokalne volitve. Opozicijo deli na dva dela. Prvi je SDS, ki "me objektivno ne more imeti rad, kajti oni pravijo, da so zaradi mene izgubili volitve. Janez Janša je po volitvah dejal, da je Ljubljana premagala ostalo Slovenijo in v Ljubljani sem osebno pozival na volitve," je navedel Janković. Omenil pa je tudi Dimitrija Kovačiča, ki je bil po njegovem mnenju v koliziji interesov. Kot mestni svetnik in parlamentarec je zagovarjal, da je vlada Ljubljani vzela denar, je pojasnil župan in dodal," naj zdaj razloži 2800 prosilcem za neprofitna stanovanja, da Ljubljana ne potrebuje tega denarja".

Leva opcija v opoziciji pa "ali nima poguma, da prevzame odgovornost, ali pa je želela ugajati", je dogajanje na zadnji seji mestnega sveta, ko je opozicija skupaj obstruirala glasovanje o prostorsko ureditvenih pogojih za Dravlje, komentiral Janković. Kot je napovedal, bo tudi to odločitev prevzel na svoja ramena. "Da ne boste mislili, da je to lahko," je dejal in pojasnil, da glasovi na volitvah ne pomenijo, da bodo dovoljeni vrtički za Savo, da se ne bo gradilo na Črnuškem Brodu ali da se bo delalo mimo strokovnih določil.

Župan je zatrdil, da bo vztrajal pri zastavljenem programu, na koncu pa bodo odločili Ljubljančani, ali jim je všeč ali ne. Prav zato so tudi v vsakoletni telefonski anketi zastavili vprašanje: Ali kljub odločitvam, s katerimi se nekateri posamezniki in skupine ne strinjajo, kot je zapora mestnega jedra za promet, odstranitev vrtičkov pri Žalah in vikendov za Savo, gradnja parkirnih hiš za stanovalce in obiskovalce mestnega jedra pod Kongresnim trgom, Tržnico in Arhivom Slovenije, menite, da župan dela v korist mesta in meščanov? Od 1519 vprašanih jih 75,2 odstotka meni, da župan dela v korist mesta in meščanov.

19 odstotkov, kolikor jih meni, da župan ne dela v korist mesta in meščanov, je po Jankovićevih besedah manj kot cela opozicija in vse civilne iniciative. "Rad bi videl, da bi bila ta številka nič, vendar to ni možno. Vsem ugajati pa res ni možno." Opozoril je tudi na razprave glede džamije, kar po njegovem kaže, da se ponavlja čas pred volitvami pred dvema letoma, ko se je jasno zavzel za džamijo in to počne tudi zdaj.

Po Jankovićevem mnenju je bila ocena njegovega dela dobra, kljub takšnim odločitvam, "ki so čustveno zelo težke in bi mi bilo bolj enostavno reči, da če so bili vrtički 20 let, pa naj bodo pa še 20 in jih bo že nekdo drug reševal". Župan meni, da Ljubljančani spoštujejo jasno besedo. "Jaz se ne sprenevedam," je zatrdil in dodal, da bi lahko vsakemu rekel, da bo razmislil, ampak se mu zdi bolje, da takoj pove, kaj je možno in kaj ne.

Potrditev svojega dela je dobil tudi z letošnjo anketo, ko ga je negativno ocenilo malo manj kot 15 odstotkov, pozitivno pa več kot 83 odstotkov vprašanih. Tudi v primerjavi s prejšnjimi župani ga je kot najboljšega izbralo 66 odstotkov vprašanih, je pojasnil Janković. Na vprašanje, ali naj nova vlada Ljubljani vrne denar, je po županovih besedah da odgovorilo več kot 71 odstotkov vprašanih, 18 odstotkov pa temu nasprotuje.

Tega vprašanja župan še ni rešil in tudi datum srečanja s premierom Borutom Pahorjem še ni določen. Kot je dejal Janković, se za sestanek s premierom še niso dogovarjali, srečali pa so se s štirimi ministri nove vlade in z njimi govorili o konkretnih projektih in problemih. "Vem, da mora premier najprej obravnavati nekoliko zahtevnejša vprašanja in da je predpriprava z ministrstvi dobra, da bo lažje na zaključnem sestanku." Sestanek s predsednikom vlade Janković pričakuje najpozneje v mesecu in pol. "Mogoče bo simbolno na isti dan, kot smo imeli sestanek s prejšnjo vlado 5. februarja 2007".

V odnosih s sedanjo in prejšnjo vlado je po njegovi oceni izjemna razlika. Kot je pojasnil, so o projektu mestne negovalne bolnišnice z ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem govorili zelo konkretno. Dogovorili so se, da 15. januarja na skupnem sestanku postavijo osnovo za celoten razvoj zdravstva v Ljubljani.

"Ministrica za kulturo Majda Širca in prejšnji minister pa sta kot dan in noč ," je primerjavo z Vaskom Simonitijem naredil župan. Kot je ocenil, se zdaj vidi, "da nam je Simoniti res nagajal in s tem škodoval Ljubljani. Vse njegove zaščite so bile res popolnoma brez smisla." Na sestanku z ministrico je bil tudi generalni direktor direktorata za kulturno dediščino Damjan Prelovšek, ki je po županovih besedah z vsemi obravnavanimi točkami tudi soglašal, "kar je zelo pomembno".

Tudi na sestanku s finančnim ministrom Francijem Križaničem je bilo kot dan in noč, je dejal Janković. "Prejšnji minister nam je vzel 60 milijonov evrov, tukaj pa smo že postavili možnosti, da dobimo ta denar nazaj," je dogovor povzel župan in dodal, da se o konkretnih rešitvah še nista pogovarjala. Na MOL bodo pripravili predlog in ga posredovali ministrstvu.

Zadnji je bil sestanek z visokošolskim ministrom Gregorjem Golobičem, za katerega so že nekaj dni pred sestankom po županovih besedah pripravili konkreten opomnik z devetimi točkami. Med njimi so zemljiškoknjižni problemi, Botanični vrt, Kolezija, umetniške akademije, pa tudi NUK II. MOL zaradi zamika gradnje NUK II po županovih besedah predlaga, da se parcela zasuje in naredi začasno parkirišče. "To bi bilo zelo dobro, če se ne bo gradilo leto in pol, medtem ko bomo mi gradili garažno hišo pod Kongresnim trgom," je pojasnil Janković.

Skupni interes pa so po županovem mnenju našli tudi pri novi garažni hiši za Prirodoslovni muzej, Biotehniško fakulteto in Živalski vrt. Govorili so tudi o možnostih Mundovega sklada za najbolj nadarjene dijake in študente iz cele Slovenije, ki študirajo v Ljubljani.

Po Jankovićevih besedah čakajo, da vlada določi, kdo bo pogajalec z mestom. V prejšnji vladi je bilo to ministrstvo za javno upravo. Na MOL bodo pripravili predloge za vsako ministrstvo posebej. Župan pričakuje tudi sestanek z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom glede Termoelektrarne Toplarne Ljubljana (TE-TOL). Pojasnil je, da morajo urediti odnos tako, da bodo lahko začeli novo izjemno pomembno investicijo na TE-TOL, to je termična obdelava nenevarnih odpadkov.

Sestanke z drugimi ministri župan pričakuje po novem letu, ko naj bi se sestala tudi z ministrom za okolje in prostor Karlom Erjavcem. Ta sestanek je po Jankovićevih besedah ključen za sprejemanje prostorskega plana MOL.

Poleg prostorskega plana, ki je na noge spravil tako opozicijo kot civilne iniciative, pa so mestni svetniki na zadnji seji izpostavili tudi visoke stroške za odvetnike. Stroški odvetniških storitev niso zaskrbljujoče visoki, je ocenil Janković. V letu 2008 je občina za odvetnike porabila 725.775 EUR. Prav zaradi pregleda nad temi stroški pa je MOL pod njegovim vodstvom nove zadeve začela dodeljevati samo trem pisarnam, vse ostale tožbe, ki jih vodijo druge odvetniške pisarne, pa so še stare zadeve.

Vseh pravd, v katerih sodeluje MOL, je po županovih navedbah okoli 1400. "V dveh letih mojega mandata smo jih izgubili malo. Seveda imamo srečo, da tožbe dobivamo," je ocenil. Kot najbolj pomembno pa je izpostavil revizijo, ki jo je zahteval za vračilo parkirišča na Trgu republike. Nasprotna stran je predlagala poravnavo, ki jo na MOL preverjajo.

Največja je po Jankovićevih besedah tožba proti vladi za 60 milijonov evrov. Najbolj pereč pa je neurejen odnos z Gipossom, s katerim so v kar nekaj pravdah. Župan je omenil še tožbe, ki jih posamezniki vlagajo proti občini zaradi uvrstitve v plačilni razred za vrtec in zaradi previsoko obračunanega komunalnega prispevka. Kot je pojasnil, so mestne strokovne službe očitno tako dobre, da praktično ne izgubijo, "le ene se spomnim, da smo morali vrniti v prvoten postopek".

Na MOL se po županovih besedah poslužujejo tudi mediacije, in sicer dveh oblik. "Ena je direktna mediacija, ko se poskušam dogovoriti tisto, kar je dobro za občane in za MOL, druga pa je tista, ko skušam pomagati v medsosedskih sporih." Kot primera je omenil mediacijo za nadaljevanje gradnje ceste Mivka, ki zaradi spora s tremi sosedi čaka na gradnjo že osem let, in pa mediacijo v Korotanskem naselju. Podoben dogovor pa teče tudi na Koželjevi ulici, kar po županovem mnenju pomeni, da odkrita beseda zaleže.

To se je po Jankovićevi oceni pokazalo tudi v letošnji anketi. Z rezultati je župan izredno zadovoljen in se je Ljubljančanom tudi zahvalil za oceno, ki so mu jo namenili. Takšnega izida ni pričakoval in je bil pripravljen tudi na manj. "Glede na populistično pisanje medijev sem izredno pozitivno presenečen," je dejal in poudaril, da bo enako stališče glede džamije in Dravelj zagovarjal tudi dva dni pred volitvami.

Janković si bo tako kot lani letošnjo plačo izplačal glede na oceno v anketi. Razliko, dobrih 16 odstotkov pa bo namenil za pomoč ljudem v socialni stiski. Župan razmišlja o pomoči materinskemu domu, varni hiši, otrokom in starejšim.