lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

glasba 11 Svet24.si

Janov uspeh: dobil tožbo!

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

Jana Morelj Njena.si

Priljubljena vremenarka razkrila spol otroka

Slovenija

Intervju z dr. Matjažem Gamsom: Samooklicanim cenzorjem se moramo upreti

Deli na:
Intervju z dr. Matjažem Gamsom: Samooklicanim cenzorjem se moramo upreti

Foto: Primož Lavre

Nedolgo tega so izvolitev znanstvenika dr. Matjaža Gamsa za predstavnika znanosti v državnem svetu pozdravile številne organizacije in društva. Odziv na njegov nastop na posvetu o rodnosti Slovencev v državnem svetu je bil čisto nasprotje, čestitke so zamenjali pozivi k odstopu ali kar menjavi.

Dr. Matjažu Gamsu zdaj očitajo, da je homofob, rasist, šovinist, on pa odgovarja, da so bile njegove izjave potvorjene in spreobrnjene, da gre pri vsem skupaj za napad na znanost. Kdor je dejansko videl posnetek njegovega nastopa in ga ima še vedno za šovinista, je intelektualno zaslepljen in ne bi sme biti na odgovornem mestih v znanosti, je ogorčen  Gams. Prepričan je tudi, da si zasluži opravičilo svojih kritikov.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 je Gams ogorčen nad napadi, ki jih označi za nedostojne; zavrača, da bi zagovarjal manj izobraževanja žensk in manj emancipacije; pravi, da je bil kot podpisnik izjave za osamosvojitev Slovenije deležen manjšega pritiska kot danes; poudarja, da je vsako vnašanje ideologije v znanost žalostno in škodljivo; kot glavni problem Slovenije izpostavlja slabo odločane politkov.